Vytáhlý sympaťák míří poprvé na Turnaj mistrů. Zaskočí Sock po Paříži i Londýn?

- Filip Lefenda

Až na poslední chvíli si premiérovou vstupenku na Turnaj mistrů zajistil Jack Sock. Vytáhlý Američan ovládl poslední turnaj kategorie Masters v Paříži a prodloužil si letošní sezónu o účast na vrcholné akci, jíž se ve dnech 12. až 19. listopadu zúčastní osmička nejlepších tenistů světa. Ve skupině Borise Beckera bude o postup do semifinále usilovat spolu se Švýcarem Federerem, Němcem Zverevem a Chorvatem Čiličem.

Pětadvacetiletý Sock získal na okruhu ATP celkem čtyři singlové tituly, z toho hned tři vybojoval v letošním tenisovém ročníku. Američan tak sezónu rozhodně musí hodnotit jako povedenou. V žebříčku je navíc na svém maximu – deváté pozici.

Předzvěstí, že v roce 2017 budou Sockovi hvězdy nakloněny, byl už samotný úvod sezóny. Nejprve se s krajankou Vandewegheovou probojoval do finále Hopmanova poháru, o týden později pak ovládl turnaj v novozélandském Aucklandu. Do finále se dostal i skrze krajany Ryana Harrisona a Steva Johnsona, aby v boji o titul zdolal Portugalce Joaa Sousu.

Na Australian Open došel do třetího kola, v němž nestačil ve čtyřech setech na Francouze Tsongu. Náladu si spravil o měsíc později na domácím podniku v Delray Beach. Ten Sock ovládl bez ztráty jediného setu, titul ovšem slavil netradičním způsobem. Jeho finálový protivník Kanaďan Raonic totiž k utkání vinou zdravotních problému nenastoupil.

Následovaly dvě domácí tisícovky v Indian Wells a Miami. Více se Sockovi povedla ta první, kde došel až do semifinále. V tom skončil na raketě pozdějšího vítěze Rogera Federera, jenž bude jeho soupeřem i na nadcházejícím Turnaji mistrů. V Miami padl ve čtvrtfinále s dalším velikánem – Rafaelem Nadalem. Opět tedy žádná ostuda.

Přesun na antuku je pro Socka a jemu podobný typ hráčů „nutným zlem“. Nejvýraznějším výsledkem z této části sezóny je semifinále menšího antukového podniku v americkém Houstonu, v evropských podmínkách si ale Sock nevedl vůbec dobře. Na Roland Garros pak neuhrál hned v prvním kole ani set s Jiřím Veselým. A ideální to v jeho podání nebylo ani na trávě, na níž letos odehrál jediný turnaj. Konečnou se mu na Wimbledonu stalo druhé kolo, v němž senzačně nestačil v pěti setech na rakouského kvalifikanta Ofnera.

Návrat na americké betony přinesl očekávané zlepšení. Ve Washingtonu si Sock zahrál o finále, podlehl ale pozdějšímu finalistovi US Open Kevinu Andersonovi. Právě na domácím grandslamu pak světová devítka vypadla zase v úvodním kole. Hořké zklamání jí přivodil Australan Thompson, jenž sice promarnil vedení 2:0 na sety, nakonec ale přeci jen získal duel skrze dramatickou pátou sadu. Hranici prvního kola nepřešel ani na čínských podnicích v Pekingu a Šanghaji.

Závěr sezóny se mu ale přeci jen vydařil. Správně načasovaná forma znamenala dvě čtvrtfinále v halách ve Stockholmu a Basileji, a především premiérový titul z turnaje Masters, který si Sock připsal v pařížské hale Bercy. Ve finále otočil utkání se Srbem Krajinovičem a kromě nejcennější trofeje v kariéře slavil i posun do elitní desítky a zalouženou letenku do Londýna.

Jack Sock, 25 let, USA
Pozice v žebříčku: 9. (ATP Race to London: 9)
Bilance v letošní sezóně: 36 výher – 19 porážek
Tituly: Auckland, Delray Beach, Paříž
Celkově tituly na okruhu ATP: 4