Češi v akci: Finále kvalifikace Wimbledonu bez českého úspěchu. Plíšková si zahraje o titul!

- Petr Šístek, David Soumar

Tři čeští zástupci vstoupili do závěrečného kola kvalifikace dvouhry. O hlavní soutěž ve Wimbledonu se porvali Štefková, Hlaváčková a Pavlásek. Do hlavní fáze soutěže si cestu nenašel ani jeden z nich. Na turnaji v Eastbourne si vede dobře Karolína Plíšková, která zvládla dva zápasy za jeden den a ve finále turnaje v Eastbourne ji čeká československý souboj.

Barbora Štefková ve středu překvapila skalpem nasazené devítky Slovenky Kristýny Kučové a ve třetím kole ji čekal duel s Lucemburčankou Mandy Minellaovou, která v předchozích dvou zápasech na rozdíl od Češky svedla těžké třísetové bitvy.

Jednadvacetiletá Češka ale na premiérovou účast v hlavní soutěži Wimbledonu nedosáhla. Na dobré výsledky z prvních dvou kol sice v úvodu navázala, ale to však nestačilo. Proti své soupeřce urvala první sadu, ve druhé už se jí ale tak nedařilo. Štefková dobře rozehraný zápas po obratu Minellové prohrála ve třech setech. 

Neuspěl ani Adam Pavlásek. Ten, ač byl z předchozích kol rozjetý, padl s Rusem Kudrjavcevem. Proti žebříčkově slabšímu soupeři nezískal ani set. Po výsledku 3:6, 2:6, 1:6 končí. 

Papírově nejtěžší úkol měla Andrea Hlaváčková, která poměřila síly se sedmou nasazenou Tamirou Paszekovou, pro níž je právě tráva oblíbeným povrchem. Předchozí dva vzájemné zápasy byly vždy vyrovnanými třísetovými bitvami a každá z tenistek si v nich připsala jedno vítězství. Zranění nohy ji duel neumožnilo dohrát. 

A ani duel na londýnské trávě nebyl výjimkou. Hráčky na dvorci strávily přes tři a půl hodiny. Hlaváčková ve druhé sadě vedla 3:1, pak ale dokonce čelila mečbolu. Zápas se musel rozhodnout až ve třetím setu. Za stavu 10:9 pro Rakušanku plzeňská bojovnice duel skrečovala.  

Český tenis má svou zástupkyni ve finále kvalifikace ženské čtyřhry. O start v hlavní soutěži totiž usiluje Renata Voráčová, jež spolu s Nizozemkou Demi Schuursovou trápí první nasazený pár Čao-Süan Jang, Kchaj-Lin Čang.

Kvalifikace čtyřher je ve Wimbledonu pouze dvoukolová a favorizovaný čínský pár měl cestu do finálového kola o poznání snazší, když v úvodním kole zaznamenal hladkou dvousetovou výhru, zatímco Voráčová se Schuursovou musely po prohrané první sadě otáčet nepříznivě se vyvíjející utkání s jihoamerickou dvojicí Cepedeová-Roygová, Pereiraová. 

Papírové předpoklady se potvrdily v prvním setu, kde česko-nizozemská dvojice schytala „kanára“. Poté se ale Voráčová s Schuursovou zvedly a druhou sadu urvaly v tiebreaku. Obrat dokonaly ve třetím setu a zahrají si hlavní soutěž Wimbledonu. 

Dva zápasy v jeden den pro Plíškovou

V Eastbourne úspěšně zvládla další dohrávku Karolína Plíšková. Poté, co si ve čtvrtek poradila v obdobné situaci s Misaki Dojovou, tak na následné čtvrtfinále proti Vesninové čekala prakticky celý den a počasí hráčkám nakonec dovolilo odehrát pouhé čtyři gemy, z nichž ale všechny šly na stranu české tenistky.

Plíšková dokázala skvěle rozehraný první set rychle ukončit a ve druhém setu sice za stavu 4:2 nedokázala potvrdit brejk, a poprvé přišla o svůj servis, ale hned v následném gemu opět získala podání soupeřky. Nabídnutou šanci k doservírování zápasu s přehledem využila. V Eastbourne tak postoupila do semifinále, které odehrála v ten samý den. A byl to další těžký boj...

Proti přemožitelce Kvitové – domácí Kontaové – sice ztratila první sadu v tiebreaku, následující sady ale ovládla. Po dvou vyhraných setech v poměru 6:3 si zahraje finále. V něm vyzve Slovenku Cibulkou, jež v semifinále vyřadila Puigovou. 

ATP / WTA

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000 £, tráva, 3. kolo kvalifikace)

ADAM PAVLÁSEK (117.) – Alexandr Kudrjavcev (168.) 6:3, 6:2, 6:1

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, 3. kolo kvalifikace)

BARBORA ŠTEFKOVÁ (188.) – Mandy Minellaová (LUX, 128.) 6:4, 4:6, 2:6

ANDREA HLAVÁČKOVÁ (209.) – Tamira Paszeková (AUT, 110.) 6:3, 5:7, 10:9 skreč Hlaváčková

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, 2. kolo kvalifikace čtyřhry)

RENATA VORÁČOVÁ, Demi Schuursová (NED) - Čao-Süan Jang (CHN), Kchaj-Lin Čang (CHN)  0:6, 7:6 (1), 6:4

AEGON INTERNATIONAL EASTBOURNE (ženy, 711 778 $, tráva, čtvrtfinále)

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) – Jelena Vesninová (RUS, 53.) 6:1, 6:3

AEGON INTERNATIONAL EASTBOURNE (ženy, 711 778 $, tráva, semifinále)

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) – Johanna Kontaová (GBR, 18.) 6:7 (5), 6:3, 6:3

AEGON INTERNATIONAL EASTBOURNE (ženy, 711 778 $, tráva, čtvrtfinále čtyřhry)

Anna-Lena Groenefeldová (GER), KVĚTA PESCHKEOVÁ – Jekatěrina Makarovová (RUS), Jelena Vesninová (RUS) skreč

AEGON INTERNATIONAL EASTBOURNE (ženy, 711 778 $, tráva, semifinále čtyřhry)

Darija Juraková (CRO), Anastasia Rodinová (AUS) – Anna-Lena Groenefeldová (GER), KVĚTA PESCHKEOVÁ 6:2, 6:1

ITF/FUTURES

BREDA FUTURE+ (ženy, 10 000 USD, antuka, čtvrtfinále čtyřhry)

PETRA KREJSOVÁ, Dasha Ivanovová (USA) - Donnaroza Gouvernanteová, Suzan Lamensová (NED) 7:5, 6:4

BREDA FUTURE+ (ženy, 10 000 USD, antuka, semifinále čtyřhry)

PETRA KREJSOVÁ, Dasha Ivanovová (USA) - Kelly Versteegová (NED), Erika Vogelsangová (NED) 7:5, 6:4

ZM OPEN 2016 MARIBOR (ženy, 10 000 USD, antuka, čtvrtfinále)

KATEŘINA KRAMPEROVÁ (798.) - Polona Rebersaková (SLO, 897.) 3:6, 6:3, 6:2

FUTURE NORD KALTENKIRCHEN (ženy, 10 000 USD, antuka, čtvrtfinále)

VENDULA ŽOVINCOVÁ (761.) – Katharina Lehnertová (PHI, 429.) 6:0, 7:6 (5)