Next Gen Finals: Čong, Medveděv a Čorič si připsali vítězství. Rubljov se s Quinzim nadřel

- Jan Havlovic, Petr Sumbal

V úterý odstartoval v Miláně historicky první ročník Next Gen Finals! V italské metropoli se v průběhu dnešního dnes představí všech osm talentovaných tenistů. Čorič se na kurtu nezdržel příliš dlouho, Donaldsona porazil 3:0 na sety po hodině a devatenácti minutách. Ve druhém utkání turnaje porazil Korejcem Čong Kanaďana Shapovalova po bitvě 3:1 na sety. Celý program odstartoval soubojem ruského mládí mezi Karenem Chačanovem a Danilem Medveděvem, ve čtyřech setech se nakonec radoval Medveděv. V závěru úvodního dne přehrál favorizovaný Rubljov Itala Quinziho, rozhodnout však musel až tiebreak pátého setu.

Čorič proti Donaldsonovi potvrdil roli favorita
Na úvod večerního programu se střetli Borna Čorič s Jaredem Donaldsonem. Čorič byl před utkáním favorizován a předkopladům také dostál. Donaldsona porazil po setech 4:3(2), 4:1, 4:3(3). V prvním setu si oba tenisté jednou prohráli své podání a rozhodovalo se až v tiebreaku. V tom Donaldson třikrát ztratil výměnu při svém podání, kdežto Čorič ani jednou, takže první set patřil jemu.

Druhý set trval pouhých dvacet minut. Chorvatský tenista svému americkému soupeři hned v prvním gemu sebral podání, což se mu ještě jednou povedlo i v závěru setu a vyhrál ho 4:1. Ve třetí sadě si oba tenisté drželi podání a tak se opět rozhodovalo ve zkrácené hře. A tu znovu lépe zvládl Borna Čorič. Sice proměnil až třetí mečbol, nic to ale nemění na tom, že si připsal první výhru ve skupině B.

Shapovalov na Čonga nevyzrál
Skupinu A zahájil souboj Korejce Hjon Čonga s Kanaďanem Denisem Shapovalovem. Utkání v podstatě kopírovalo svým průběhem předchozí zápas Medveděva s Chačanovem. První set patřil po gemech 4:1 Shapovalovi, který svému soupeři vzal už ve druhém gemu podání. Druhý set byl hodně vyrovnaný. Čong měl tři brejkboly, ty ale nevyužil, a tak se šlo do tiebreaku. V něm byl úspěšnější Korejec a srovnal zápas.

Také třetí set musela rozlousknout až zkrácená hra. A znovu to byl Čong, který měl v její koncovce navrch a prvním využitým setbolem obrátil průběh zápasu na svou stranu. Ve čtvrté sadě Čong sebral ve druhé hře Shapovalovi servis a své podání si pak dvakrát udržel. Jelikož se hraje v Miláne set jen do čtyř gemů, stačilo mu to na vítězsví setu i celého zápasu.

Medveděv na úvod porazil v ruském derby Chačanova
Danil Medveděv si na úvod turnaje poradil se svým krajenem Karenem Chačanovem a vstoupil tak do Next Gen Finals vítězně. Zápas se protáhl do čtyř setů, které se hrály netradičně jen na čtyři vítězné gemy. Dvakrát se dostal ke slovu i tiebreak, Medveděv nakonec Chačanova udolal 3:1 po setech 2:4, 4:3(6), 4:3(3) a 4:2.

V úvodní sadě si Medveděv hned v prvním gemu prohrál servis a tuto ztrátu už do konce setu nedohnal. Ve druhé sadě si oba tenisté své podání suverénně drželi, k vidění nebyl dokonce jediný brejkbol. Ve zkrácené hře to bylo pořádné drama se spoustou minibreaků, které nakonec rozsekl Medveděv, který využijl svůj druhý setbol a zvítězil 8:6.

Také třeti set se rozhodoval až v tiebreaku. A znovu v něm byl úspěšnější Medveděv. Vypracoval si v něm slibné vedení 6:1 a i když Chačanov první dva setboly při svém podání dokázal odvrátit, na ten třetí už odpověď nenašel. Čtvrtou sadu rozhodlo jediné ztracené podání v samotném jejím závěru. V klíčovém okamžiku za stavu 2:3 si ho prohrál Chačanov, a to znamenalo, že jeho krajan Medveděv mohl oslavit první triumf na turnaji.

Poprvé se hrálo se speciálními pravidly, které ATP na Next Gen Finals testuje. Více si o všech novinkách a pravidlech turnaje můžete přečíst ZDE.

Rubljov měl s Quinzim namále
Jednička milánského Next Gen Finals Andrej Rubljov vstoupila do turnaje vítězstvím, proti domácí divoké kartě Gianluigimu Quinzimu se však pořádně nadřela. Soupeř vyhrál první set 4:1, poté ale prohrál pět her v řadě.

Ve třetím setu rozhodoval tiebreak, který vyhrál Rubljov 7:3, aby vzápětí schytal kanára. Za stavu 1:2 v rozhodujícím dějství nabídl ruský favorit soupeři dva brejkboly, oba ale odvrátil.

To se následně ukázalo jako klíčové, neboť Rubljov posléze opět ovládl zkrácenou hru. Také tentokrát v ní povolil Italovi tři uhrané míče.

Skupina A
Denis Shapovalov (CAN, 51.) – Hjon Čong (KOR, 54.) 4:1, 3:4(5), 3:4(4), 1:4
Andrej Rubljov (RUS, 37.) – Gianluigi Quinzi (ITA, 306.) 1:4, 4:0, 4:3(3), 0:4, 4:3(3)

Skupina B
Karen Chačanov (RUS, 45.) – Denis Medveděv (RUS, 65.) 4:2, 3:4(6), 3:4(3), 2:4
Borna Čorič (CRO, 48.) – Jared Donaldson (USA, 55.)  4:3(2), 4:1, 4:3(3)