Získá Williamsová vytoužený titul k dorovnání Grafové ve Wimbledonu?

- Jan Vojkůvka

Pokořit svou grandslamovou smůlu, získat titul a dorovnat Němku Steffi Grafovou. To je jasná wimbledonská mise pro Serenu Williamsovou, světovou jedničku, která od loňského triumfu právě ve Wimbledonu nedokázala vyhrát turnaj velké čtyřky.

Neprožívá nejideálnější sezonu. Zkušená Američanka je sice stále na kurtech dominantní, ale v této sezoně získala pouze jeden titul z antukového klání v Římě. Na grandslamových turnajích zvítězila naposledy loni v létě a od té doby vypadla v semifinále US Open a prohrála finálové zápasy na Australian Open a French Open.

Že by byla pod tlakem možnosti dorovnání Steffi Grafové v počtu 22 titulu z grandslamových turnajů odmítá. Ale přeci jen, někde vzadu může být myšlenka, že od dob německé tenistky může být první hráčkou v Open éře, která milníku 22 triumfů dosáhne a následně by se mohla dokonce osamostatnit.

Absolutní rekordmankou v počtu grandslamových vítězství je sice Margaret Courtová, která má 24 titulů, ale pouze 11 z nich v Open éře. A ani tato Australanka není tak příliš vzdálená Sereně Williamsové, která se snaží své síly zmobilizovat na anglický pažit, který ji svědčí.

Na travnatých dvorcích čtyřiatřicetiletá tenistka od roku 1998 odehrála rovných 100 zápasů a v 88 z nich nenašla přemožitelku. Wimbledon ovládla celkem šestkrát a dvakrát byla ve finále. To je skutečně úctyhodná bilance, která rozhodně stojí za připomenutí. Na trávě navíc v roce 2012 bez ztráty setu ovládla poprvé v kariéře i dvouhru na olympijských hrách.

Věk se však zastavit nedá a na slavnou Američanku dotírá smečka vlčic, které by chtěly královnu ženského tenisu z jejího trůnu sesadit. Wimbledon bude opět skýtat možnost pro Španělku Muguruzaovou, loňskou finalistku, Polku Agnieszku Radwanskou, která také zná pocit finále v All England Clubu. Zapomenout se nesmí ani na Petru Kvitovou, dvojnásobnou šampionku, jež sice neprožívá ideální sezonu a marně hledá dobrou formu, ale na travnatých dvorcích stále doufá ve zvrat. Ženský tenis je navíc krásný v tom, že prosadit se mohou i hráčky, od kterých se to na tomto povrchu tolik nečeká, jako Němka Kerberová nebo antukářka Suarezová-Navarrová ze Španělska.

Vyjmenovat všechny možné překážky pro Williamsovou by vydalo na dlouhý seznam, a tak nezbývá než počkat, zda se konečně Američance podaří dosáhnout na vytoužený 22 grandslamový titul, nebo jestli si bude muset opět pár měsíců na další příležitost počkat.