Golden Slam – milník, který možná už nikdy nikdo nepřekoná

- Jan Vojkůvka

Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Ve světovém sportu však existují určité milníky, jejichž překonání je natolik obtížné, že je možná i nemožné. Jedním z takových rekordů je i tzv. Golden Slam, jehož jedinou držitelkou v historii je legendární Steffi Grafová.

Sportovní fanoušci rádi mluví o rekordech, které „nebudou nikdy pokořeny“. Ať už se jedná o rekord Joe DiMaggia v sérii 56 zápasů s odpalem, 550 přihraných yardů Norma Van Brocklina v jednom zápase nebo 100 bodů basketbalisty Wilta Chamberlaina. Tyto rekordy, kterým je více než 50 let, všechny obstály ve zkouškách času a největší hvězdy svých sportů se na ně marně snaží dosáhnout.

Podobný osud může potkat i bílý sport. V něm je už tak nesmírně náročné získat kalendářní grandslam, na který dosáhlo v historii jen pět tenistů. Ještě náročnější je vybojovat tzv. Golden Slam, ze kterého se v dějinách tenisu radovala jen jedna tenistka – Němka Steffi Grafová.

Stalo se tak v roce 1988. V onom roce se tenis vrátil pod olympijské kruhy po dlouhých 64 letech a v korejském Soulu se tenisoví nadšenci dočkali dalšího velkého turnaje sezony. Olympiáda se navíc konala na konci září a účast na ní nemohla narušit přípravu na americký grandslam, tudíž účasti největších hvězd své doby nic nebránilo.

Tehdy devatenáctiletá Grafová byla neskutečně dominantní. Ovládla všechny čtyři grandslamové turnaje a jako teprve třetí žena v historii dosáhla kalendářního grandslamu. A před ní byla ještě poslední výzva – olympijské hry v korejském Soulu.

Cesta za Golden Slamem
Grafová do turnaje vstoupila jako nejvýše nasazená ve druhém kole a v prvních dvou zápasech bez větších obtíží vítězila. Menší komplikace nastaly až ve čtvrtfinále, kde na německou hvězdu nastoupila Larisa Savčenková, Lotyška v barvách Sovětského svazu.

Savčenková nakonec byla jedinou hráčkou, která Grafovou dokázala skutečně prověřit. Obrala ji o set a sahala po senzačním vítězství. Grafová ale vyřazení nedopustila, vyhrála 6:2, 4:6, 6:3 a v semifinále už opět dominovala, když Američance Zině Garrisonové nadělila kanára. A když poté ve finále porazila dvakrát 6:3 Gabrielu Sabatiniovou, stala se první a dosud jedinou držitelkou Golden Slamu.

Existují sice tenisté, kteří dosáhli tzv. kariérního Golden Slamu, vyhráli tedy všechny čtyři grandslamové turnaje i olympijské hry. Ale nedosáhli takového úspěchu, kdy během jednoho roku vyhráli všechny čtyři grandslamy a zároveň turnaj pod pěti kruhy, který se koná jen jednou za čtyři roky. I v tom je výkon Grafové doslova unikátní.

Kariérního Golden Slamu dosáhli například Serena Williamsová ve dvouhře i čtyřhře se svou sestrou Venus, Rafael Nadal, bratři Bryanovi, Daniel Nestor či legendární deblisté Todd Woodbridge a Mark Woodforde. Ale Golden Slam během jednoho roku?

Může někdo napodobit Grafovou?
V současnosti, i přes doby, kdy tenisu vládnou skutečné superhvězdy bílého sportu, se i přes nadějné pokusy nepodařilo žádnému hráči dosáhnout kalendářního grandslamu. Nedokázala to dominantní Serena Williamsová, držitelka 23 grandslamových trofejí, ani Roger Federer či Rafael Nadal, kteří dohromady posbírali 35 grandslamových titulů.

Kalendářního grandslamu v historii tenisu dosáhli doposud jen Don Budge, Maureen Connollyová, Rod Laver, Margaret Courtová a Steffi Grafová. A vzhledem k tomu, že v dobách, kdy Laver či Courtová vládli světovému tenisu, se na olympiádě tenis nehrál, nedostali ani příležitost vybojovat slavný Golden Slam.

Na Golden Slam chtěl v minulé sezoně zaútočit Novak Djokovič a měl skvěle našlápnuto. Vyhrál Australian Open a French Open, sezona byla zcela v jeho režii. Jenže poté nečekaně brzy vypadl ve Wimbledonu a sen se rozplynul. A prozatím se rozplynul sen i o kariérním Golden Slamu, méně slavném sourozenci tenisového milníku, který možná nebude už nikdy dobyt.

O šancích ženských tenistek v současnosti nejlépe hovoří letošní sezona, během níž Serena Williamsová odešla na mateřskou dovolenou. Po ní se v čele žebříčku vystřídaly hned čtyři tenistky a na obzoru zatím není natolik dominantní hráčka, která by mohla uvažovat o kalendářním grandslamu či snad Golden Slamu.

A mezi muži, mezi kterými je dosažení podobného úspěchu o dost náročnější, je situace podobně skeptická. Tenisovému okruhu vládnou Federer s Nadalem, kteří měli mít nejlepší tenisová léta za sebou, ale postavili se věku a prokazují, že se s nimi nadále musí počítat. Za nimi stále číhají Djokovič či Murray, ale dál je už výrazné neznámo. Super talentovaný Alexander Zverev se zatím potýká s nečekanými výpadky, ale zdá má na to, aby byl dominantním mužským tenistou, který dokáže vládnout natolik, že může pomýšlet na Golden Slam, ukáže až čas.

Prozatím je však Golden Slam milníkem, jehož dosáhnutí je výzvou, která možná nebude už nikdy pokořena.