Pád dokonán. Tomic se po letech vrací na challengery

- Jan Vojkůvka

Pád velkého talentu světového tenisu je dokonán. Horší rok snad Bernard Tomic na tenisovém okruhu mít nemohl. Kvůli problémům s motivací vyhrál jen 11 zápasů, vypadl z elitní světové stovky a o body nyní musí usilovat na challengeru, aby přesvědčil, že si zaslouží hrát s těmi nejlepšími.

Jméno Bernarda Tomica se překvapivě objevilo v listině přihlášených hráčů na italský turnaj v Andrii, který se bude konat od 20. října. Ač se v mnoha ohledech skutečně jedná o nečekaný krok, při pohledu na Tomicovy výkony se jedná o logický a jediný možný krok v cestě zpět mezi nejlepší.

Australský tenista prožil děsivý rok. Spadl až na 145. místo světa a jeho sezona je zklamáním, katastrofou a především plná kontroverze. Pětadvacetiletý tenista přiznal problémy s motivací i na těch největších turnajích světa, přiznal, že ho tenis nebaví. Provokoval veřejnost svými prohlášeními o finančním zabezpečení a možnostmi rozhazovat peníze, jak se mu zlíbí.

Realita je však trochu jiná. Jeho nechuť ke hře vedla k pádu, která znamená také vyschnutí toku peněz na jeho konto. Místo desetitisíců a statisíců dolarů na největších turnajích se nyní musí spokojit s částkami mnohem nižšími. A pokud chce zpátky mezi hvězdy, musí pořádně dřít.

To si nejspíš i sám uvědomuje a přihlásil se tak do Andrie, kde si zahraje poprvé od roku 2013 turnaj Challenger Tour. Vzpomínky přitom nemá nejlepší. V Bratislavě před čtyřmi roky vypadl hned v prvním kole.

Tomica svým způsobem čeká návrat do neznámých vod. Nikdy nepatřil k hráčům, kteří by museli dlouze obrážet challengery, než se dostali na úroveň, která jim zajistila účast na největších světových turnajích.

Ve své kariéře hrál jen na 21 challengerech, než v roce 2011 způsobil senzaci, když se ve Wimbledonu probil skrz kvalifikaci až do čtvrtfinále. Svět začal hovořit o obrovském talentu, který má potenciál na elitní světovou desítku. Ale dál než na 17. místo to Tomic nedotáhl. Ač by mohl, ač schopnosti a talent, který má, by ho předurčoval k boji o nejvyšší mety.

Od wimbledonské senzace si na challengeru zahrál už jen v Bratislavě. Ale po nevydařené, a dle expertů i odfláknuté, sezoně, by měl v Andrii hrát nejen o body, ale i dobrý dojem na australskou federaci. Rád by totiž obdržel divokou kartu do hlavní soutěže Australian Open.

Vybojovat ji může i tím, že přesvědčí okolí o tom, že dokáže změnit svůj přístup k tenisu.