Vládcem sezony je Nadal. Přezimuje jako světová jednička

- Jan Vojkůvka

Mužský okruh ATP po středečním programu v pařížské hale Bercy zná svého vládce, který zakončí sezonu jako světová jednička. Potřebné jedno vítězství ve Francii vybojoval Rafael Nadal, který na čele žebříčku přezimuje počtvrté v kariéře.

Další z řady úspěchů zajistilo Nadalovi vítězství nad Korejcem Čong Hjonem, kterého španělský favorit porazil 7:5, 6:3. Díky postupu do osmifinále má nyní v aktualizovaném kalendářním žebříčku náskok na druhého Rogera Federera 1550 bodů, což Švýcar nemůže překonat ani v případě, že by Nadal v dalším utkání prohrál, rozhodl se vynechat Turnaj mistrů a Federer závěrečný podnik sezony vyhrál.

Nadal, který v této sezoně vyhrál 66 zápasů, jen 10 jich prohrál a vybojoval grandslamové tituly v Paříži a New Yorku, bude světovou jedničkou na konci sezony už počtvrté v kariéře.

Poprvé se mu to podařilo v roce 2008, následně přezimoval na čele žebříčku v letech 2010 a 2013. Od jeho posledního postavení vítěze sezony se na trůnu objevil dvakrát Novak Djokovič a v minulé sezoně Brit Andy Murray.

Španěl může svůj náskok na čele navíc už tento týden ještě více navýšit. O čtvrtfinále v Paříži si zahraje s Pablem Cuevasem, proti němuž nastoupí na kurt v roli superfavorita.