WTA

WTA Elite Trophy: Mladenovicová přidala jedenáctou porážku v řadě, nestačila na Rybárikovou

- Jan Havlovic

Druhý hrací den WTA Elite Trophy odstartoval ve středu dopoledne soubojem Kristiny Mladenovicové s Magdalenou Rybárikovou. Po bezmála tříhodinové bitvě se z vítězství radovala slovenská hráčka, která připravila své soupeřce již jedenáctou porážku v řadě. V dalším zápase nestačila Ruska Pavljučenkovová na Australanku Bartyovou.

Rybáriková udolala Mladenovicovou
Hned úvodní duel středečního dne v čínské Ču-chaji nabídl parádní podívanou. V Azalkové skupině se střetly Francouzka Kristina Mladenovicová, která držela nepříznivou bilanci desíti porážek v řadě, s Magdalenou Rybárikovou ze Slovenska. Favoritkou byla právě semifinalistka letošního Wimbledonu, avšak nakonec se rozhodovalo až v tiebreaku třetí sady.

Úvodní set nabídl vyrovnanou podívanou. Jako rozhodující se ukázala jedenáctá hra, ve které dokázala Rybáriková prolomit podání své soupeřky a ujala se vedení v zápase. Do druhé sady však Mladenovicová nastoupila ve velkém stylu a svou slovenskou soupeřku začala přehrávat. Francouzka dovolila své protivnici pouhé jeden gem, a tak musela rozhodnout třetí sada.

V té utkání gradovalo a obě tenistky předváděly skutečně brilantní výkon. Rybáriková měla hned čtyři mečboly, avšak ani jeden nedokázala využít. Nutno uznat, že pouze jeden z nich měla při vlastním podání. Šlo se tedy do tiebreaku, ve kterém měla opět navrch slovenská jednička, která vedla již 6:3. V rozhodujících momentech Rybáriková panikařila, což byl i tento případ. Mladenovicová odvrátila pátý i šestý mečbol, avšak na ten sedmý již byla krátká.

Slovenská hráčka tak prohloubila krizi francouzské tenistky, která prohrála již pojedenácté v řadě. Nutno uznat, že v tomto zápase byla Rybárikové minimálně vyrovnanou soupeřkou.

Pavljučenkovová nestačila na Bartyovou
Anastasija Pavljučenkovová si mohla již dnes zajistit postup z Růžové skupiny. To se však ruské tenistce nepodařilo, neboť neuspěla v souboji s Ashleigh Bartyovou. Australská hráčka potvrdila ve svém prvním duelu v Ču-chaji dobrou formu, když svou soupeřku porazila po setech 6:4, 6:1 a zvýšila své šance na postup do semifinále. V posledním duelu Růžové skupiny vyzve Bartyová Němku Angelique Kerberovou. 

Stephensová prohrála se Sevastovovou
Závěrečným duelem středečního programu bylo klání ve skupině Barbora Strýcové. Proti sobě se postavily vítězka US Open Sloane Stephensová a lotyšská tenistka Anastasija Sevastovová, která také nakonec za necelou hodinu a půl vybojovala první vítězství na Elite Trophy.

Sevastovová sice zvítězila 7:5, 6:3, ale o nějakém snadném utkání nemůže být ani řeč. Američanka Stephensonová v prvním setu hned třikrát dokázala smazat manko brejku, včetně situace z desátého gemu, kdy Sevastovová podávala na vítězství. Nakonec se Lotyšce přeci jen podařilo dotáhnou úvodní dějství do vítězného konce a následně vstoupila do druhé sady brejkem. Když posléze v šestém gemu odvrátila dva brejkboly, zlomila odpor Stephensové a v deváté hře na returnu čistou hrou duel ukončila.

Azalková skupina
Kristina Mladenovicová (FRA, 10.) – Magdalena Rybáriková (SVK, 22.) 5:7, 6:1, 6:7(5)

Růžová skupina
Anastasija Pavljučenkovová (RUS, 14.) – Ashleigh Bartyová (AUS, 20.) 4:6, 1:6

Kaméliová skupina
Sloane Stephensová (USA, 13.) – Anastasija Sevastovová (LAT, 15.) 5:7, 3:6