Češi v akci: Na finále kvalifikace si musí Pavlásek, Štefková i Hlaváčková počkat do pátku

- Petr Šístek

Tři čeští zástupci se dnes měli představit v závěrečném třetím kole kvalifikace třetího grandslamu sezony. Utkání Adama Pavláska, jenž v úvodních dvou kolech neztratil ani set, a o svou druhou účast v hlavní soutěži grandslamového turnaje v kariéře si v zápase na tři vítězné sety zahraje s Alexandrem Kudrjavcevem, ale bylo vinou deště přeloženo na pátek. V dalším průběhu odpoledne se počasí příliš neumoudřilo a stejný osud potkal i dvě české zástupkyně.

Barbora Štefková ve středu překvapila skalpem nasazené devítky Slovenky Kristýny Kučové a ve třetím kole ji čeká duel s Lucemburčankou Mandy Minellaovou, která v předchozích dvou zápasech na rozdíl od Češky svedla těžké třísetové bitvy. Je očekáván velmi vyrovnaný zápas a uvidíme, zda si jednadvacetiletá česká tenistka dokáže vybojovat svou premiérovou účast v hlavní soutěži grandslamového turnaje. Na to si však mladá hráčka bude muset počkat až do pátečního odpoledne.

Stejně jako Andrea Hlaváčková. Plzeňská rodačka bude mít papírově nejtěžší úkol, když poměří síly se sedmou nasazenou Tamirou Paszekovou, pro níž je právě tráva oblíbeným povrchem. Obě tenistky v dosavadním průběhu kvalifikace neztratily ani set. Historie již pamatuje dva vzájemné zápasy, které vždy byly vyrovnanými třísetovými bitvami, a každá z dnešních soupeřek si v nich připsala jedno vítězství.

Plíšková si zahraje o semifinále, její snahu narušuje déšť

Čtvrteční program turnaje kategorie WTA Premier v Eastbourne zahájila svou dohrávkou utkání s Misaki Dojovou Karolína Plíšková. Česká tenistka se včera dokázala dostat do vedení 6:2 a 4:3, ale poté zápas přerušil déšť. Dnes Plíšková, která vstupovala do dohrávky na svém servisu, získala první čtyři míče, čímž zvýšila na 5:3. V následném gemu sice na returnu neproměnila čtyři mečboly, ale na svém podání poté využila hned první možnost a postoupila tak do čtvrtfinále, v němž tentýž den poměřila síly s Jelenou Vesninovou.

Semifinále se však dlouhodobě odkládalo kvůli dešti a hráčky si počkaly na duel až do podvečera. Když už se počasí konečně umoudřilo, Kristýna vlétla do utkání jako uragán a rychle brejkla svou soupeřku hned v prvním gemu. Následně přidala brejk i v gemu třetím, k tomu dva uhájené servisy a vedení 4:0 bylo na světě. Jenže, co čert nechtěl, v pátém gemu se opět rozpršelo a zápas byl přerušen. Dohrávat se tak bude až v pátek.

Kramperová vyrovnala letošní maximum

I přes klesající úspěšnost měla Kateřina Kramperová v minulé sezoně na kontě několik velmi solidních výsledků, a ač bývalá 314. hráčka světa přezimovala v páté světové desítce, čekala ji letos obhajoba pořádné porce bodů. Jenže až do května se trápila, vypadávala v kvalifikacích a nedařilo se jí zaznamenat ani bod. První pořádný výsledek přišel až ke konci května v rumunském Galati, kde se sedmadvacetiletá hráčka prokousala do čtvrtfinále.

A tento výsledek vyrovnala nyní i v Mariboru, ve kterém se ji do cesty postavila první nasazená Naiktha Bainsová z Austrálie. Osmnáctiletá tenistka sice byla papírovou favoritkou a do zápasu vstoupila úspěšným brejkem, ale byla to Kramperová, kdo se nakonec radoval z cenného vítězství. Česká tenistka dokázala záhy na ztrácený servis odpovědět a od té chvíle to byla ona, komu se na returnu více dařilo. O tom svědčí i výsledek 6:3, 6:2, díky němuž vyrovnala své letošní maximum. Ve čtvrtfinále si navíc zahraje s domácí Reberšákovou, až 899. hráčkou rankingu.

ATP / WTA

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000 £, tráva, 3. kolo kvalifikace)

ADAM PAVLÁSEK (117.) – Alexandr Kudrjavcev (168.) odloženo na 24. 6.

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, 3. kolo kvalifikace)

BARBORA ŠTEFKOVÁ (188.) – Mandy Minellaová (LUX, 128.) odloženo na 24. 6.

ANDREA HLAVÁČKOVÁ (209.) – Tamira Paszeková (AUT, 110.) odloženo na 24. 6.

AEGON INTERNATIONAL EASTBOURNE (ženy, 711 778 $, tráva, osmifinále)

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) – Misaki Doiová (JPN, 49.) 6:2, 6:4

AEGON INTERNATIONAL EASTBOURNE (ženy, 711 778 $, tráva, osmifinále)

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) – Jelena Vesninová (RUS, 53.) 4:0, přerušeno kvůli dešti, odloženo na 24.6.

AEGON INTERNATIONAL EASTBOURNE (ženy, 711 778 $, tráva, čtvrtfinále čtyřhry)

Anna-Lena Groenefeldová (GER), KVĚTA PESCHKEOVÁ – Jekatěrina Makarovová (RUS), Jelena Vesninová (RUS) odloženo na 24.6.

ITF/FUTURES

BREDA FUTURE+ (muži, NED2, 25 000 USD, antuka, 2. kolo)

JAN MERTL (289.) - Tim van Rijthoven (NED, 372.)  3:6, 6:3, 4:6

BREDA FUTURE+ (ženy, 10 000 USD, antuka, 2. kolo dvouhry)

PETRA KREJSOVÁ - Valentini Grammatikopoulouová (GRE, 332.) 3:6, 4:6

čtvrtfinále čtyřhry

PETRA KREJSOVÁ, Dasha Ivanovová (USA) - Donnaroza Gouvernanteová, Suzan Lamensová (NED) 5:5, přerušeno

TENNISPARK SKOPJE (muži, MKD2, 10 000 USD, antuka, 2. kolo)

LIBOR SALABA (499.) - Sasi Kumar Mukund (IND, 664.) 1:6, 2:6

TENNISPARK SKOPJE (muži, MAC2, 10 000 USD, antuka, čtvrtfinále čtyřhry)

LIBOR SALABA, Darko Jandrič (SRB) - Nebojsa Perič (SRB), Danilo Petrovič (SRB) 0:6, 6:3, 5:10

ZM OPEN 2016 MARIBOR (ženy, 10 000 USD, antuka, 2. kolo)

BARBORA MIKLOVÁ (1213.) – Gabriela Talabová (ROU, 1206.) 2:6, 0:6

KATEŘINA KRAMPEROVÁ (798.) - Naiktha Bainsová (AUS, 459.) 6:3, 6:2

FUTURE NORD KALTENKIRCHEN (ženy, 10 000 USD, antuka, 2. kolo)

VENDULA ŽOVINCOVÁ (761.) – Lisa Ponomarová (GER, 1111.) 6:0, 7:6(5)