Londýn se blíží! Kdo má ještě šanci vybojovat účast na Turnaji mistrů?

- Jan Havlovic

Ženy již mají svůj vrchol sezony za sebou, kdežto muže teprve čeká. Turnaj mistrů odstartuje v Londýně již za necelých čtrnáct dní. Šest tenistů má již letenku do Velké Británie zajištěnou, avšak o zbylá dvě místa se ještě strhne tuhý boj. Kdo má šanci si na poslední chvíli zajistit místo mezi tenisovou smetánkou?

Hlavními hvězdami letošního Turnaje mistrů budou bezpochyby Rafael Nadal s Rogerem Federerem, kteří si již účast v Londýně zajistili. Kromě dvou tenisových legend se v londýnské O2 aréně představí také Alexander Zverev, Dominic Thiem, Marin Čilič a Grigor Dimitrov. Nad zbylými dvěma účastníky stále visí otazník.

Sedmou příčku aktuálně okupuje Stan Wawrinka, avšak Švýcar předčasně ukončil sezonu ze zdravotních důvodů, a tak vypadává ze hry. Osmý je Belgičan David Goffin, který získá jistotu postupu, pokud se na právě probíhajícím turnaji Masters v Paříži probojuje alespoň do semifinále. 

Hned v závěsu za ním je Španěl Pablo Carreňo Busta, který bude soupeřit o osmé postupové místo s Američanem Samem Querreym. Oba tenisté se mohou v přímém souboji utkat ve třetím kole pařížského turnaje. Nejprve však musejí zvládnout své zápasy v prvních dvou kolech.

Naději na postup do Londýna stále živí také Kevin Andreson, který těží zejména ze své finálové účasti na US Open. Jihoafričan by si zajistil účast v případě, že by ovládl turnaj v Paříži. To ale bude mít v konkurenci Rafaela Nadala a dalších velmi těžké.

V boji o Turnaj mistrů zůstávají také Juan Martín del Potro a Jo-Wilfried Tsonga, i pro ně platí stejná situace jako v případě Andersona. Pokud vyhrají Masters v Paříži, zajistí si postup na závěrečný Turnaj mistrů.

Díky vítězství na podniku ve Vídni se drží ve hře také Lucas Pouille, avšak jeho šance na účast na Turnaji mistrů je již pouze teoretická. Francouz by musel na domácí půdě v Paříži celý turnaj vyhrát a zároveň by musel spoléhat, že jeho přímí konkurenti nezískají potřebný počet bodů.

Race to London
1. Rafael Nadal (ESP) 10 465 b.
2. Roger Federer (SUI) 9005 b.
3. Alexander Zverev (GER) 4400 b.
4. Dominic Thiem (AUT) 3725 b.
5. Marin Čilič (CRO) 3625 b.
6. Grigor Dimitrov (BUL) 3560 b.
7. Stan Wawrinka (SUI) 3150 b. – ukončil sezonu
8. David Goffin (BEL) 2885 b.  
9. Pablo Carreňo Busta (ESP) 2605 b.
10. Novak Djokovič (SRB) 2585 b. – ukončil sezonu
11. Sam Querrey (USA) 2525 b.
12. Kevin Anderson (RSA) 2470 b.
13. Juan Martín del Potro (ARG) 2415 b.
14. Jo-Wilfried Tsonga (FRA) 2310 b.
15. Andy Murray (GBR) 2290 b. – ukončil sezonu
16. Lucas Pouille (FRA) 2145 b.