Chybí jeden krok. Poslední a nejtěžší, říká Štefková. Tráva jí vyhovuje

- David Soumar

Ve Wimbledonu startuje poprvé, na trávě odehrála jen jeden turnaj. Přesto se v kvalifikaci jednadvacetileté Štefkové zatím daří. Jako 188. hráčka žebříčku prošla dvěma koly a o hlavní soutěž zabojuje ve čtvrtek. „Jsem ráda za každý vyhraný zápas. O to víc, že mám možnost bojovat o hlavní soutěž,“ svěřila se Štefková Tenisovému světu.

V prvním kole čelila Chorvatce Mrdežové, 284. hráčce žebříčku WTA. Z kurtu ji Barbora Štefková vyprovodila za rovnou hodinu a po setech 6:3 a 6:2 mohla oslavit premiérovou výhru na londýnské trávě. 

Poté na ni číhala Slovenka Kučová, na žebříčku výše postavená hráčka. Češka první sadu vyhrála 6:3. Ve druhé sice nedokázala za stavu 5:4 duel doservírovat.  Ale i tak mohla slavit výhru 7:5.  „Celé utkání jsem odehrála dobře. Konec druhého setu jsem zvládla po mentální stránce dobře. To byl moment, kdy se to mohlo otočit. Naštěstí se tak nestalo,“ hodnotila své představení. 

Dvě výhry jsou tedy doma, nyní čeká Štefkovou duel s Mandy Minellaovou z Lucemburska. „Jsem opravdu moc ráda, že jsem tady vyhrála už dva zápasy. Ani jeden nebyl jednoduchý. Proti Kučové to bylo hodně náročné, ale vyrovnaný boj jsem očekávala,“ říkala na dotaz Tenisového světa. 

Štefková se přitom na zeleném pažitu představila teprve podruhé. Premiéru si odbyla v březnu na australském podniku ITF s dotací pětadvaceti tisíc amerických dolarů – a hned došla do finále. „Tráva mi vyhovuje. Myslím, že na ni mám odpovídající hru. Na tomto povrchu mě baví, že je úplně jiný než ty ostatní. Je to zábava. Rychlé výměny, to mi sedí,“ říká a vzpomíná na podnik u protinožců. „Stejně jako v Austrálii jsem ani před Londýnem neodehrála žádný přípravný turnaj na trávě.“

Kvalifikace se hraje na přilehlých kurtech. Do hlavního areálu se tedy podívají až hráčky, které tříkolovou kvalifikaci absolvují úspěšně. „Až tam na člověka dolehne ta pravá atmosféra Wimbledonu. Třeba se do hlavního areálu podívám. Už mi chybí jen jeden krok. Poslední, ale nejtěžší.“