O titul i Turnaj mistrů. Basilej se těší na bitvu Federera s Del Potrem

- Jan Vojkůvka

Až do konce sezony 2013 se spolu Roger Federer a Juan Martín Del Potro utkávali pravidelně a hořela mezi nimi velká rivalita. Pak, i kvůli vleklým problémům Argentince vše ustalo, a to až do letošního roku. Finále v Basileji bude jejich už čtvrtým vzájemným kláním v této sezoně.

Finále v Basileji snad ani nemohou obstarat dva více povolanější. Domácí Roger Federer se představí před švýcarským publikem už potřinácté ve finále a bude usilovat o svůj osmý titul z místního turnaje. Juan Martín Del Potro je pak dvojnásobným vítězem z let 2012 a 2013, kdy navíc uštědřil dvě porážky právě domácímu miláčkovi.

Po čtyřech letech se spolu v Basileji utkají znovu, ve svém celkově 24. utkání. Ač Švýcar vede 17-6 na zápasy, ve Švýcarsku paradoxně ze tří zápasů s Del Potrem vyhrál pouze v roce 2007. A ani letos není s argentinskou hvězdou stoprocentní – porazil ho v Miami a Šanghaji, ale na US Open s ním nečekaně prohrál.

„Jsem na náročný zápas proti Del Potrovi připraven a fit,“ prohlásil rezolutně Federer po svém semifinálovém vítězství nad Belgičanem Davidem Goffinem. „V Šanghaji proti mně hrál skvěle a okamžitě potom se přesunul do Stockholmu, kde to celé vyhrál. A teď je zase ve finále. Myslím, že je také připraven, i když může být trochu unavenější, ale není to něco, co by mu bránilo odehrát dobrý zápas,“ podotkl Švýcar.

Za poslední dva měsíce se bude jednat už o třetí vzájemný zápas. Dost možná dvou hráčů, kteří oplývají v poslední době nejlepší formou na mužském okruhu. Del Potro navíc má za sebou poměrně hladkou výhru nad dalším obtížným soupeřem, kterým byl v semifinále Marin Čilič. A v Basileji touží po úspěchu.

„Jediný způsob, jak Rogera porazit, je hrát tvrdě a agresivně od prvního míčku. Musíte riskovat a posílat vše k lajnám,“ uvedl Del Potro. „Bude to pro mě skvělá výzva a zároveň pocta, že můžu hrát znovu proti Rogerovi v jeho domácím prostředí. Atmosféra bude určitě skvělá a hodlám si to co nejvíc užít.“

Del Potro bude útočit na svůj druhý titul ve dvou týdnech, naopak Federer může vybojovat už sedmou letošní trofej. Je tu ale ještě jedna motivace, která požene především Argentince za úspěchem.

Ještě donedávna mohl o případné účasti na Turnaji mistrů v Londýně jenom snít. S tím, jak se blíží konec sezony, ale jeho kvalifikace do Londýna nabírá reálnější obrysy. Případný titul z Basileje by ho v pořadí Race to London dostal na poslední postupovou příčku, o 20 bodů před trápícího se Španěla Pabla Carrena Bustu.

Jenže Federer si domácí titul nebude chtít nechat vzít. Finále, které začne v 15:00, ale bude mít obrovský náboj.