Ukončí Hlaváčková dvacetileté čekání na titul? Poslední deblovou šampionkou byla Novotná

- Jan Vojkůvka

Historie Turnaje mistryň se píše od roku 1972. Tehdy v Boca Raton na Floridě poprvé pozvedla trofej pro vítězku klání šampionek Američanka Chris Evertová. Od té doby se ve dvouhře či čtyřhře z prestižního titulu radovalo pět českých tenistek. Tou šestou může být Andrea Hlaváčková, která o vítězství usiluje v Singapuru.

Své doposud jediné finále na Turnaji mistryň Andrea Hlaváčková prohrála. V roce 2012, po boku Lucie Hradecké, nestačil český pár na Rusky Marii Kirilenkovou a Naďu Petrovovou. O pět let později má Hlaváčková, tentokrát už po boku Maďarky Timey Babosové, další příležitost, jak se nesmazatelně zapsat do historie WTA Finals. A navázat na vcelku bohatou českou historii na finálovém podniku sezony.

Poslední českou vítězkou byla v roce 2011 ve dvouhře Petra Kvitová. Ta slavila při premiérovém představení Turnaje mistryň v Istanbulu a ukončila dlouhé čekání na úspěch.

Když ještě Martina Navrátilová reprezentovala československý tenis, získala tři z celkově osmi titulů ve dvouhře a další čtyři z celkově třinácti ve čtyřhře. Od roku 1982 však sbírala své tituly už v barvách Spojených států.

Přesto český, respektive československý, ženský tenis měl své opory, které se i nadále dokázaly prosazovat mezi nejlepšími. Kromě již zmíněné Petry Kvitové to byla především Jana Novotná. Ta slavila titul ve dvouhře v roce 1997 ještě v době, kdy se finále hrálo na tři vítězné sety. Ve finále tehdy v New Yorku porazila Francouzku Mary Pierceovou 7:6(4), 6:2, 6:3.

V tom samém roce navíc vybojovala také trofej ve čtyřhře, což byl v pořadí její druhý deblový titul. Ten první získala už roku 1995 po dlouhém čtyřletém snažení. Celkově se jednalo o éru Jany Novotné, která od roku 1991 do roku 1997 byla sedmkrát ve finále.

Tituly pro český tenis získaly ještě v roce 1986 Hana Mandlíková a v roce 1992 Helena Suková.

Právě titul Novotné z roku 1997 je posledním českým úspěchem ve čtyřhře. Od té doby, dlouhých devatenáct let, se žádné české tenistce nepoštěstilo vybojovat kýženou trofej. Blízko byla Květa Peschkeová, jež v letech 2008 a 2010-2011 byla třikrát ve finále. Ale stejně jako Hlaváčková s Hradeckou, či v minulé sezoně Lucie Šafářová, neuspěla.

Hlaváčková, jež s Timeou Babosovou oplývá fantastickou formou, se může po dlouhých 20 letech stát první Češkou, která získá deblový titul na Turnaji mistryň.

V cestě česko-maďarskému páru stojí už jen poslední překážka.