Turnaj mistryň: Napodruhé to vyšlo! Wozniacká slaví v Singapuru titul

- Jan Vojkůvka, Tomáš Macák

Ještě před finále dvouhry mohli slavit fanoušci z České republiky. Andrea Hlaváčková se stala šestou českou tenistkou, která vybojovala prestižní titul na ženském Turnaji mistryň. Ve čtyřhře s Maďarkou Tímeou Babosovou vyhrály finálový souboj proti nizozemsko-švédskému páru Kiki Bertensové a Johanně Larssonové, které porazily po obratu 4:6, 6:4, 10:5. O velkolepý závěr celé singapurské akce se postarala Caroline Wozniacká s Venus Williamsovou. Dánská tenistka přehrála Američanku ve dvou setech 6:4, 6:4 a ve svém druhém finále na Turnaji mistryň se tak už mohla radovat z trofeje.

Hlaváčková s Babosovou slaví titul
Když se spolu Hlaváčková s Babosovou v květnu daly dohromady, samy nemohly tušit, že prožijí tak úspěšnou sezonu. Zejména pak její závěr mají doslova úchvatný, když z posledních 19 zápasů jich hned 18 vyhrály. Ten poslední ve finále Turnaje mistryň v Singapuru, kde po setech 4:6, 6:4, 10:5 přehrály Bertensovou s Larssonovou.

Už semifinále bylo pro Hlaváčkovou a Babosovou nesmírně náročné. Po vyřazení suverének letošní sezony Čchan a Hingisové však začaly věřit, a to i přes nepříjemné zranění, které potkalo maďarskou tenistku právě v semifinále. Do finále však šla česko-maďarská dvojice s vírou ve výbornou formu.

Tu, i přes počáteční nervozitu, dokázaly nakonec prodat. V prvním setu sice nebyly tak sebejisté jako v předchozích zápasech na turnaji. Na servisu se dostávaly dost pod tlak, který vyvrcholil v desáté hře, v níž čelily dvěma brejkbolům a ten druhý nakonec i Bertensová s Larssonovou využily.

Sen o titulu se začínal komplikovat, ale forma, se kterou se Hlaváčková i Babosová v Singapuru prezentovaly, nakonec obě hráčky výrazně podržela. Už vstup do druhé sady byl skvělý, okamžitě obraly soupeřky o servis. Vzápětí si sice podání samy prohrály, ale k dalším příležitostem už nizozemský-švédský pár nepustily.

Naopak v sedmém, maratónském, gemu, který se hrál přes čtyři shody, dokázaly Hlaváčková s Babosovou své sokyně opět obrat o servis a s touto výhodou brejku už druhý set doservírovaly.

O vítězkách zápasu tak musel rozhodnout supertiebreak, ve kterém česko-maďarský pár rychle získal vedení 4:0 a z tohoto náskoku těžil až do samotného konce. Hned první mečbol za stavu 9:5 pak Hlaváčková s Babosovou proměnily a mohly se začít radovat z největšího titulu své půlroční spolupráce.

Celkově česko-maďarská dvojice vybojovala v této sezoně už pátý titul a Andrea Hlaváčková se stala šestou Češkou, která na Turnaji mistryň slavila zisk prestižní trofeje. Ve čtyřhře se pak český tenis může radovat ze zisku titulu po dlouhých 20 letech, když poslední šampionkou byla v roce 1997 Jana Novotná.

Z vítězství se raduje Caroline Wozniacká

Pro Caroline Wozniackou to byla druhá finálová účast na Turnaji mistryň. V roce 2010 prohrála s Kim Cjistersovou a nyní si tak proti Venus Williamsové, která už akci v roce 2008 vyhrála, chtěla výrazně spravit chuť. Dánka se po sedmi letech dočkala sladkého pocitu vítězství. Po setech 6:4 a 6:4 mohla nad hlavu zvednout trofej pro šampionku WTA Finals.

Tenistky si dlouho svá podání dlouho nedržely. Už ve čtvrtém gemu dokázala Wozniacká Američanku brejknout a dostala se do vedení 3:1. Vzápětí ale servis neudržela ani ona a obě hráčky byly „na svém“. Výrazný krok za vítězstvím udělala Wozniacká v osmém gemu. To Williamsové opět sebrala podání, vedla 5:3 a zdálo se, že už jí v prvním setu americká tenistka nepřibrzdí. Ovšem stalo se tak hned v dalším gemu a rázem to bylo 4:5. „Brejkovaná“ nicméně pokračovala také v desáté hře, což znamenalo, že po dvaačtyřiceti minutách se z prvního získaného setu radovala Dánka.

Neúspěšná první sada zřejmě Williamsovou zlomila, protože hned svůj první gem, při kterém podávala, ztratila. Wozniacká tak rychle vedla 3:0 a jednoznačně směřovala za velkým úspěchem. To jen potvrdila další hra, ve které dánská hráčka brejkla Američanku znovu. Zápas ale neukončila kanárem, jak se mohlo v tu chvíli zdát, že se stane. Uvolněná Williamsová ale začala předvádět neuvěřitelný tenis, kterým vstala z mrtvých a dokázala snížit na 4:5.

Hrozící průšvih však Wozniacká zachránila v následujícím gemu. Američance sebrala podání a vyhrála i druhý set v poměru 6:4.

Pro dánskou blondýnku je to druhý titul v sezóně. Dlouho ji letos provázela smůla, protože se dokázala probojovat do osmi finále, ale vyhrála až ty úplně poslední. Měsíc zpět v Tokiu a teď v Singapuru. 

Finále dvouhry
Venus Williamsová (USA) – Caroline Wozniacká (DEN) 4:6, 4:6
Finále čtyřhry
Babosová (HUN), HLAVÁČKOVÁ – Bertensová (NED), Larssonová (SWE) 4:6, 6:4, 10:5