WTA

Poprvé jedničkou i čekání na grandslam. Další sezona může být ještě lepší, věří Plíšková

- Jan Havlovic

Sezonu nezakončila tak, jak si představovala. S Turnajem mistryň se Karolína Plíšková rozloučila v semifinále, přesto své vystoupení v Singapuru může brát pozitivně. Ostatně jako celou letošní sezonu. „Oproti minulému roku jsem se opravdu zlepšila, což byl můj cíl,“ hodnotí tento kalendářní rok Plíšková, která se na okruhu WTA blýskla ziskem tří titulů a poprvé v kariéře vystoupala na pozici světové jedničky.

Po malých krůčcích ke hvězdám. Nějak takto by se dala charakterizovat cesta Plíškové mezi tenisovou elitu. Esová královna neměla ve své kariéře žádný bleskový vzestup, nýbrž si svou pílí současnou pozici tvrdě vypracovala. Těmito malými krůčky se také zvedá její tenisová výkonnost. „Stále se zlepšuji, ale jde to po malých krůčcích,“ uvědomuje si česká tenistka. 

V loňské sezoně se blýskla finálovou účastí na US Open. Letos se na grandslamech neprobojovala dál než do semifinále, přesto lze tuhle sezonu hodnotit jako její nejlepší v dosavadní kariéře.

Tituly v Brisbane, Dauhá a Eastbourne. Několik čtvrtfinálových a semifinálových účastí a také postup mezi nejlepší čtyři tenistky letošního Roland Garros. To lze brát za opravdu velký úspěch vezmeme-li se v potaz, jak neoblíbeným povrchem antuka pro Plíškovou je. 

„Naopak mě mrzí čtvrtfinále na Australian Open a na US Open, v těchto zápasech jsem mohla zahrát lépe,“ vzpomínala na duely s Chorvatkou Lučičovou, respektive s Američankou Vandewegheovou. „Byla to má nejlepší sezona, takže pojďme být nyní trochu pozitivní,“ dodala se smíchem Plíšková na tiskové konferenci po prohraném duelu s Wozniackou.

Největším pozitivem pro českou tenisovou jedničku jsou její výkony na turnajích velké čtyřky. „Tam jsem se dokázala zlepšit, ale stále si myslím, že nepředvádím svůj nejlepší tenis,“ říká skromně.

„Je tady spousta věcí, na kterých můžu zapracovat. Na mé hře, servisu i psychice,“ pokračuje Plíšková. „Pokud se v nich dokáži alespoň trochu zlepšit, můžu hrát v příštím roce ještě lépe,“ věří lounská ranařka, kterou v příští sezoně povede kouč Tomáš Krupa.

Plíšková však nezavrhuje ani spolupráci s Australankou Rennae Stubbsovou, která vedla českou tenistku v Singapuru. „Vím, že při velkých turnajích dělá televizí expertku. Na grandslamech tudíž bude, a tak by bylo dobré ji při některých zápasech mít k dispozici,“ dodává závěrem.

Sečteno, podtrženo. Zlatou tečku nad letošní sezonou sice Karolína Plíšková sice neudělala, avšak česká tenisová jednička se rozhodně nemusí za nic stydět. Jako první česká tenistka vystoupala na trůn ženského tenisu, což už je samo o sobě výborný úspěch, který již Plíškové nikdo nikdy nevezme.