Jahody se šlehačkou, bílé oblečení. Wimbledon baví tradicemi

- David Soumar

Wimbledon je nejslavnějším tenisovým turnajem, celý podnik je také velmi tradiční. Poprvé se travnatý turnaj v Londýně konal v roce 1877… Některé věci k zápasům v All England Clubu neodmyslitelně patří a dělají je výjimečnými. Bez čeho by se londýnský grandslam prostě neobešel?

Jako první se většině vybaví jahody se šlehačkou. Jak lépe přivítat léto než touto sladkou pochoutkou a tenisem? Podávat jahody hráčům a návštěvníkům All England Clubu se začalo už údajně už v roce 1953, jak tvrdí web essentiallysports.com, který článek o tradicích na londýnském grandslamu zveřejnil. 

Přes devět tisíc porcí jahod se smetanou je ve Wimbledonu připraveno každý den! Použity jsou jen jahody nejvyšší kvality z hrabství Kent. Sbírané jsou vždy den předem, do Wimbledonu pak dorazí čerstvé okolo půl šesté ráno. Za celý turnaj se sní přes 28 tisíc kilo jahod, u kterých nemůže chybět ani 7 tisíc litrů šlehačky. 

Nejpřísnější ze všech grandslamů. Takový je „dress code“ pro hráče na tomto travnatém podniku. Povinnost nosit bílé oblečení platí v All England Clubu už od roku 1877, tedy od prvního ročníku turnaje. Za roky ale pravidla pouze zpřísnila. Hráči na turnaji musí dodržovat usnesení, ve kterém je uvedeno například: Na oblečení může být pouze jediný barevný proužek (ne delší než jeden 1 cm). Žádné barevné spodní prádlo, které je během hry vidět, není dovoleno. 

Wimbledon je jediným grandslamem, který se pořád hraje na původním povrchu. Původně totiž byly všechny turnaje velké čtyřky hrány na trávě. A když se po travnatém dvorci rozhlédnete? Žádné reklamy. Wimbledon nemá žádná loga sponzorů okolo kurtů – což unikátní atmosféře jen přidává. 

Ladies and gentlemen

Wimbledon drží tradici i v názvu obou částí turnaje. Nejedná se v tomto případě o mužskou a ženskou část pavouka – ale o dámskou a pánskou (gentlemen’s and ladies events v angličtině). Bez speciálního označení by se neobešli ani sběrači míčků. „BBGs“ se na turnaji vystřídá za turnaj přes 250, v průměru jim je 15 let a za dva týdny ve Wimbledonu si vydělají přes 150 liber (přes pět tisíc korun).

Zápasy ve Wimbledonu by se neobešly ani bez přítomnosti královské rodiny. Královna je sponzorem All England Clubu, zápasy navštěvuje pravidelně a potkává se s hráči. 

Vyhrát Wimbledon znamená – kromě uznání napříč tenisovým světem – i zisk poměrně velké finanční částky. Zpočátku byly vítězové pánského turnaje oceněni vyšší částkou než dámy. Změna přišla až v roce 2007. Jednalo se o poměrně kontroverzní rozhodnutí, jelikož dámy na kurtu stráví většinou méně času – k výhře jim stačí dva sety, muži potřebují tři. 

Zajímavé je i označení „Middle Sunday“ pro neděli uprostřed dvoutýdenního turnaje. Na tento den nejsou naplánované žádné zápasy. Už třikrát (1991, 1997 a 2004) se ale kvůli pozdržení programu muselo hrát i tuhle neděli. Lístky se v tento den pak prodávaly za velmi nízké ceny. Pondělí následující po této neděli se nazývá „Tennis Nirvana“. Všech 16 mužů a 16 žen v singlu bojují během jednoho dne o svá místa ve čtvrtfinále.