Turnaj mistryň: Plíšková proti Wozniacké nevyužila šest setbolů a je venku. Hlaváčková ukončila Hingisové kariéru

- Jan Vojkůvka

Semifinálová bitva mezi Karolínou Plíškovou a Caroline Wozniackou přinesla několik zvratů, které se nakonec ukázaly být horší pro českou tenistku. Ta po nevyužití šesti setbolů v prvním setu prohrála s dánskou tenistkou ve dvou setech a do finále se nepodívá. Druhou finalistkou letošního Turnaje mistryň se stala šestatřicetiletá Venus Williamsová, která udolala ve třísetové bitvě Caroline Garciaovou. Ve čtyřhře se představila podruhé na turnaji Andrea Hlaváčková. V semifinále vybojovala společně s Timeou Babosovou postup do finále, když česko-maďarský pár porazil Čchan a Hingisovou, jejíž kariéra touto porážkou skončila.

Plíšková na Wozniackou nevyzrála
Pořádné drama, spousta odvrácených i nevyužitých setbolů, senzační obrat v tiebreaku z 1:6 na 7:6. Představení Karolíny Plíškové v semifinále Turnaje mistryň byla dramatické a plné akce. Ale na vysněné finále česká tenistka nedosáhla, když prohrála s Caroline Wozniackou 6:7(9), 3:6.

Zápas, trvající bezmála dvě hodiny, přinesl obrovské drama, v němž se štěstěna převracela ze strany na stranu. Sérii nevyužitých brejkbolů zkraje utkání přerušila Plíšková, která se v šestém gemu dostala do vedení 4:2.

Výhodu brejku ale neudržela a hned v sedmé hře si podání prohrála. Plíšková ovšem měla další šanci, když čistou hrou v osmém gemu opět obrala Wozniackou o podání, ale ani tentokrát nedoservírovala. Přesto byla stále velmi blízko zisku prvního setu.

Jenže, když v desátém gemu neproměnila ani jeden ze tří setbolů, zklamání bylo obrovské. První set nakonec musel rozhodnout tiebreak, ve kterém to s Plíškovou vypadalo hodně zle a česká tenistka dokonce prohrávala 1:6! Odvrátila ale pět setbolů a senzačně otočila na 7:6. V následujících výměnách však neproměnila další tři setboly a naopak Wozniacká ten svůj šestý už ano. Plíšková po prohře 9:11 musela sebrat zbytky psychických i fyzických sil k odporu.

Skutečně se zdálo, že by mohla se zápasem ještě něco udělat a do druhého setu vstoupila rychlým brejkem. Následně ovšem prohrála tři gemy v řadě a dostala se pod tlak. Plíšková v páté hře vybojovala kýžený rebrejk a vrátila se do zápasu, jenže její počin neměl nakonec dlouhého trvání. V osmé hře si čistou hrou opět prohrála servis a tentokrát už nenašla síly na zvrat.

Karolíně Plíškové se tak nepodařilo postoupit do finále a potřetí v sezoně prohrála s Caroline Wozniackou. Její vyřazení má také dopad na světový žebříček, v jehož čele přezimuje Rumunka Simona Halepová, která zůstane světovou jedničkou přinejmenším do ledna.

Hlaváčková ukončila Hingisové kariéru
Poté, co Švýcarka Martina Hingisová ohlásila konec kariéry, hraje na Turnaji mistryň na svém posledním podniku dlouhé a mnohdy trnité tenisové cesty. Po hladkém postupu z prvního kola se po boku Tchajwanky Čchan utkala s dvojicí Timea Babosová, Andrea Hlaváčková.

Ač pevně věřila, že by mohla svou kariéru zakončit dalším z řady titulů, česko-maďarský pár byl proti. Hlaváčková s Babosovou Už vstup do zápasu měly Hlaváčková a Babosová výtečný a v prvním setu vedly 4:1. Poté sice ztratily jedno podání, ale s výhodou jednoho brejku úvodní dějství doservírovaly. Ve druhém setu byla bitva mnohem vyrovnanější a česko-maďarská dvojice se v úvodních dvou gemech na servisu musela vypořádat se třemi brejkboly soupeřek.

Čchan s Hingisovou ale své šance neproměnily a druhý set dokráčel až do tiebreaku. V něm favoritky zápasu předvedly obrat z 2:4 na 5:4, ale to bylo z jejich strany vše. Hlaváčková s Babosovou vyhrály následující tří míčky a poprvé v této sezoně, po třech porážkách, porazily nynější světové jedničky.

Hlaváčková tak svým způsobem ukončila kariéru legendární Martiny Hingisové, která v posledním zápasu kariéry na českou tenistku nestačila. Svou sbírku 107 titulů o ten další, svůj vytoužený poslední, nerozšíří.

Williamsová je po osmi letech znovu ve finále
Naposledy se Venus Williamsová na Turnaji mistryň představila v roce 2009. Tehdy prošla až do finále. Historie se nyní opakuje, neboť šestatřicetiletá Američanka se znovu po osmi letech probojovala do souboje o titul! Nejstarší účastnice letošního turnaje v Singapuru udolala v sobotním semifinále Caroline Garciaovou ve třech setech a v nedělním finále vyzve Dánku Wozniackou. 

Samotné semifinále přitom pro Williamsovou nezačalo příliš dobře, když hned v úvodu přišla o své podání, avšak bleskovým rebrejkem se vrátila do zápasu. V průběhu první sady dokázala za stau 4:5 odvrátit také setbol soupeřky, a tak se šlo do tiebreaku. V něm se dařilo ve formě hrající Garciaová, která se ujala vedení v zápase. 

Šestatřicetiletá Američanka svůj výkon v dalším průběhu semifinálového duel výrazně zlepšila. Hned třikrát dokázala prolomit podání houževnaté Francouzky a po proměněném mečbolu mohla začít slavi postup do finále Turnaje mistryň, kam se probojovala poprvé po osmi letech. 

Bertensová s Larssonovou zaskočily obhájkyně titulu
Překvapivými finalistkami čtyřhry na Turnaji mistryň se staly Kiki Bertensová s Johannou Larssonovou. Švédsko-nizozemská dvojice v sobotním semifinále porazila obhájkyně titulu Rusky Makarovovou s Vesninovou po setech 6:4, 6:3. Bertensová s Larssonovou vyzvou v nedělním finále Hlaváčkovou s Babosovou.

Semifinále dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ - Caroline Wozniacká (DEN) 6:7(9), 3:6
Venus Williamsová (USA) - Caroline Garcíaová (FRA) 6:7 (3), 6:2, 6:3
Semifinále čtyřhry
Čchan (TPE), Hingisová (SUI) - Babosová (HUN), HLAVÁČKOVÁ 4:6, 6:7(5)
Bertensová (NED), Larssonová (SWE) - Makarovová, Vesninová (RUS) 6:4, 6:3