Turnaj mistryň: Plíškovou čeká v semifinále Wozniacká, Garcíaová vyzve Venus

- Tomáš Kopecký, Tomáš Macák

Zraky všech tenisových fanoušků směřují tento týden do Singapuru, kde počtvrté v řadě probíhá Turnaj mistryň. Z Bílé skupiny postupují do semifinále Karolína Plíšková a Venus Williamsová. Druhá – Červená skupina čekala na postupovou tajenku až do posledního zápasu, protože Caroline Garcíaová v prvním střetnutí dne porazila Wozniackou, která už měla semifinále jisté, a posunula se tak na postupovou pozici. Z té jí už Simona Halepová neodsunula. Svůj zápas se Svitolinovou totiž prohrála. Karolína Plíšková tak jako vítězka Bílé skupiny v semifinále vyzve sedmadvacetiletou Wozniackou. Do semifinále čtyřhry postupují po hladkém vítězství také Rusky Makarovová s Vesninovou.

Caroline Wozniacká Caroline Garcíaová

Hned první duel šestého hracího dne Turnaje mistryň výrazně zamíchal postupovými kartami. Caroline Wozniacká byla v podobné pozici jako včera Karolína Plíšková ani prohra v závěrečném zápase ji nemohla připravit o postup mezi nejlepší čtveřici. Zato Francouzka Garcíaová, která je na Turnaji mistryň poprvé, měla o motivaci postaráno a pro postupovou naději potřebovala zvítězit.

Wozniacká doposud kráčela turnajem bez ztráty setu, její výkony navíc byly až neuvěřitelně dominantní. V podobném duchu také začala utkání s Garcíaovou. První set trval pouze 23 minut, trpělivá hra Wozniacké přinesla zasloužené ovoce a nikdo nepochyboval o tom, že by měl přijít na řadu zvrat. Francouzka hrála nepřesně, vůbec jí nefungoval return a v průběhu první sady uhrála jen 7 fiftýnu!

Ženský tenis však často přináší vývoj jako na houpačce a v pátek tomu nebylo jinak. Garcíaové začal vycházet riskantní tenis s velkým množstvím tvrdých úderů a naopak Wozniacká od základní čáry výrazně znejistěla. Francouzka vylepšila statistiku prvního podání na 84% a její return byl také o poznání lepší. Garcíaová se dostala do vedení o dva brejky a za stavu 5:2 podávala na zisk setu. Wozniacká si sice vzala jedno ztracené podání zpět, ale následně si opět neudržela servis, a tak byla druhá sada u konce.

Třetí set nabídl bitvu dramatickou až do úplného konce. Wozniacká měla náskok dvou gemů a za stavu 5:4 šla servírovat na vítězství a jistotu prvního místa v tabulce. Garcíaová ji však brejkla, následně v dalším gemu odvrátila tři brejkboly a po skvělém výkonu obrátila na 6:5. Dánka poté pod tlakem situaci nezvládla a její soupeřka využila svůj druhý mečbol.

Simona Halepová Elina Svitolinová

Rozhodoval tedy až zápas mezi světovou jedničkou Halepovou a ukrajinskou tenistkou Svitolinovou.

Halepová zápas nezačala dobře. Hned ve druhém gemu ztratila své podání a cesta za postupem se jí začala komplikovat, protože Svitolinová se dostala do rychlého vedení 3:0. Pak si už rumunská tenistka držela servis, nicméně stejně tak se dařilo i Ukrajince. Ta využila druhý setbol a dostala se do vedení 1:0 po setu, který vyhrála 6:3. V tu chvíli musela být velmi spokojená Caroline Carcíaová, která právě v pomoc Svitolinové musela doufat.

Radost už ale nemohla mít následně z toho, když si hráčky prohodily role z prvního setu. Ukrajinská hráčka totiž ve druhé hře druhého setu rovněž ztratila podání. Na rozdíl od své soupeřky, ale dokázala okamžitě zareagovat rovněž brejkem a rázem byly obě tenistky „na svém“. A v sedmém gemu dokázala Halepové sebrat podání znovu. V tu chvíli měla Svitolinová výrazně nakročeno k vítězství. Za stavu 5:4 a 40:30 měla Svitolinová mečbol. Halepová v následující výměně poslala míček do sítě a tím tak ukončila svoji cestu v Singapuru.

Svitolinová se tak se svým premiérovým Turnajem mistryň rozloučila výhrou podpořenou skvělým výkonem a zároveň pomohla jiné účastnici, která si užívá atmosféru velkolepé akce rovněž poprvé – Caroline Garcíaové. Ta si jako vítězka skupiny zahraje semifinále, ve kterém vyzve Venus Williamsovou. Druhou Caroline Wozniackou čeká Karolína Plíšková

Dvouhra
Červená skupina
Caroline Wozniacká (DEN, 6.) – Caroline Garcíaová (FRA, 8.) 6:0, 3:6, 5:7
Simona Halepová (ROU, 1.) – Elina Svitolinová (UKR, 4.) 3:6, 4:6

Čtyřhra
Čtvrtfinále
Bertensová (NED), Larssonová (SWE) Bartyová, DellAcquaová (obě AUS) 7:6(7), 6:7(1), 10:6
Dabrowská (CAN), Sü I-fan (CHN) – Makarovová, Vesninová (obě RUS) 1:6, 1:6