Futures v Jablonci: Nasazená jednička Jaloviec končí! Do semifinále postoupili Rikl a Duda

- Tomáš Kopecký

Přestože se na podniku ITF v Jablonci představilo hned 15 zahraničních hráčů, do čtvrtfinále se skrze dobře hrající české tenisty dostali jen dva. Češi si tak podmanili a mezi nejlepší osmičkou je hned 6 domácích zástupců. Nasazená jednička Marek Jaloviec překvapivě ztroskotal na osmnáctiletému Patriku Riklovi, který se do čtvrtfinále probil, rovněž nečekaně, přes Papíka. Druhý ryze český souboj obstarali Filip Duda a Petr Hájek. První jmenovaný postoupil ve dvou setech do semifinále. O další posun v žebříčku bojoval také Matěj Vocel, ovšem prohrál se Slovákem Kleinem. Ani Petr Nouza nezvládl svůj zápas a prohrál s Ukrajincem Kaleničenkem. Pokračovala také soutěž deblistů.

Duda si snadno poradil s Hájkem
Čtvrtý nasazený hráč turnaje Filip Duda v Jablonci postoupil bez komplikací do semifinále. Svého krajana Petra Hájka porazil 6:4 a 6:1. "Měl jsem výborný start, hned v úvodním gemu jsem vzal soupeři podání, a následně se mi to podařilo potvrdit. V dalších gemech však přišly chyby i z mé stryn a brzy bylo srovnáno," prozradil Duda. Od stavu 4:4 v prvním setu měl však Duda opět navrch a výhra 6:4 jej povzbudila do dalšího průběhu. Druhý set už byl o poznání jednoznačnější a Filip jej vyhrál 6:1.

Kaleničenko narušuje českou dominanci
Ukrajinec Danylo Kaleničenko je druhým postupujícím hráčem do semifinále, když si v dopoledním duelu poradil s českým zástupcem Petrem Nouzou. Oba sety byly charakteristické velkou vyrovnaností, Kaleničenko hodně těžil ze svého prvního podání a za celý zápas si připsal 15 es. "Je to škoda, soupeř byl k poražení, ale na brejkboly vždy dobře zaservíroval, což mi dělalo problémy," doplnil Nouza.

První nasazený Jaloviec senzačně končí!
Včera utekl hrobníkovi z lopaty, podruhé už se mu to však nepovedlo. První nasazený hráč Futures v Jablonci, Marek Jaloviec, nečekaně podlehl Patriku Riklovi, který je v žebříčku o 1400 příček níže. Oba hráči si v úvodu vyměnili svůj servis, ale od stavu 3:3 během vyrovnaného utkání k žádnému dalšímu brejkbolu nedošlo. Změna přišla až v jedenáctém gemu, kdy Rikl svého soupeře brejkl a poté úspěšně dopodával. Podobný vývoj následoval také ve druhé sadě, kdy došlo pouze k jednomu brejku, který na své konto získal hráč startující na divokou kartu. Za stavu 6:5 poté udržel nervy na uzdě a může se radovat z postupu do semifinále.

Československou bitvu ovládl Klein
Favorizovaný slovenský tenista Lukáš Klein uspěl v zápase s Matějem Vocelem i poté, co prohrál první set 5:7. Z tohoto nepříznivého průběhu se dokázal devatenáctiletý tenistka letos dostat popáté. Pak už se mu začalo výsledkově dařit. Druhou sadu vyhrál 6:3 a třetí 7:6(2). Klíčové bylo především to, že se dokázal ubránit hned dvanácti brejkbolům, které měl jeho český soupeř.

Rozhovory po deblech:

Čtvrtfinále dvouhry
Danylo Kaleničenko (UKR, 564.) [6]
– PETR NOUZA (903.) 7:5, 6:4
FILIP DUDA (1091.) [4]
– PETR HÁJEK (1088.) 6:4, 6:1
MAREK JALOVIEC (253.) [1] – PATRIK RIKL (1633.) [WC] 5:7, 5:7
MATĚJ VOCEL (965.) – Lukáš Klein (SVK, 671.) 7:5, 3:6, 6:7(2) 

Čtvrtfinále čtyřhry
Kowalczyk, Walkow (oba POL) – BOLARDT, VRBENSKÝ 6.2, 6:4
Lootsma (NED), POLJAK – MOTL, ŠTĚPÁNEK 4:6, 6:2, 10:7
GENGEL, PAPÍK – KRSTEV, RIKL 6:2, 6:3
NOUZA, ŠKOCH – STANĚK, VOCEL 6:7(3), 2:6

Futures v Jablonci den po dni:

26.10.
Futures v Jablonci: Rikl zaskočil nasazeného Papíka, Jaloviec postoupil s odřenýma ušima

25.10.
Futures v Jablonci: Michnev překvapivě nestačil na Nouzu, postupuje celkem 11 Čechů

24.10.
Futures v Jablonci: Vejvara i Duda postupují do hlavní soutěže, roli favorita splnil také Krstev