WTA

Postupová matematika: Napodobí Wozniacká postup Plíškové?

- Jan Havlovic

Letošní ročník Turnaje mistryň míří kvapem ke konci skupinové části. O jedné postupující je již rozhodnuto – stala se jí Karolína Plíšková. V průběhu středečních zápasů může vzejít z Červené skupiny další jistá semifinalistka. V přímém souboji se utkají Simona Halepová s Caroline Wozniackou. Vítězka tohoto duelu si může rovnou zajistit postup, nebo také nemusí. Záleží rovněž na výsledku druhého utkání mezi Svitolinovou a Garciaovou.

Postup má Karolína Plíšková v kapse a nyní může jít s čistou hlavou do závěrečného utkání Bílé skupiny proti Jeleně Ostapenkové. Cílem české tenisové jedničky je se dobře naladit na semifinále, do kterého postoupí jako vítězka skupiny. Již po středečních zápasech se může zúžit možný okruh tenistek, na které by Plíšková mohla v semifinále narazit. Připomínáme, že Plíšková se střetne s hráčkou, která obsadí v Červené skupině druhé místo.

Velkou šanci na přímý postup mají Simona Halepová i Caroline Wozniacká, které ve svých úvodních zápasech neztratily ani set a připsaly si hladké výhry. Ve středu je však čeká vzájemný souboj, po kterém si vítězka tohoto duelu může zajistit postup ze skupiny.

Možné scénáře Červené skupiny:

– Pokud Halepová a Garciaová zvítězí, Halepová postupuje do semifinále z prvního místa a Svitolinová ztrácí naději na postup (Garciaová a Wozniacká se utkají v pátek v přímém souboji o druhé postupové místo)

– Pokud Halepová zvítězí ve dvou setech a Svitolinová zvítězí ve třech setech, Halepová postupuje do semifinále (z které pozice by bylo jasné až po pátečních zápasech)

– Pokud Wozniacká a Svitolinová zvítězí, Wozniacká postupuje do semifinále z prvního místa, Garciaová ztrácí naději na postup ze skupiny (Svitolinová a Halepová se utkají v pátek v přímém souboji o druhé postupové místo)

– Pokud Wozniacká zvítězí ve dvou setech a Garciaová zvítězí ve třech setech, Wozniacká postupuje do semifinále (z které pozice by bylo jasné až po pátečních zápasech)

Každá jiná kombinace výsledků by znamenala, že se o postupujících rozhodne až při závěrečných pátečních duelech.