Pohled do historie. Dvanáctiletý Federer jako podavač míčků na turnaji v Basileji

- Jan Havlovic

Vraťme se o 24 let zpět do roku 1993. Tehdejší ročník turnaje ATP v Basileji ovládl Němec Michael Stich, který ve finále zdolal Stefana Edberga. Mezi podavači míčků byl také teprve dvanáctiletý Roger Federer, který později tento turnaj vyhrál hned osmkrát. „Je to pro mě skvělá vzpomínka,“ říká při pohledu na záběry z tehdejšího ceremoniálu Federer.

Při turnaji Swiss Indoors v Basileji se tehdy v roce 1993 prostřídalo několik desítek podavačů míčků. Málokdo mohl tušit, že mezi nimi bude budoucí devatenáctinásobný grandslamový šampion. Po finálovém utkání byl mezi oceněnými podavači míčků také tehdy dvanáctiletý Roger Federer.

„Jako by to bylo včera,“ zasměje se Federer při pohledu na ceremoniál, při kterém podavači míčků dostávali pamětní medaile. „Je to pro mě skvělá vzpomínka. Moc rád jsem zde v Basileji dělal podavače míčků,“ přiznává šestatřicetiletý Švýcar, který v těchto dnech útočí již na svůj devátý titul z domácího podniku v Basileji. 

Tehdy dvanáctiletý Federer měl možnost nasát atmosféru velkého turnaje a získat zkušenosti, které, jak je vidno, zúročil měrou vrchovatou. „Mohl jsem odkoukat, jak hrají a jak se vyrovnávají s tlakem,“ popisuje Federer své vzpomínky.

Do role podavače míčků se Federer vžil znovu před dvěma lety, když strávil právě v Basileji několik desítek minut s podavači míčků. S dětmi se podělil o své zkušenosti a dal si s nimi pizzu. „Děti mi tehdy dali také jednu medaili, což pro mě hodně znamenalo,“ vzpomíná devatenáctinásobný grandslamový šampion.

Roger Federer v úterý vstoupil do domácího Swiss Indoors, když porazil ve dvou setech devatenáctiletého Francise Tiafoa po setech 6:1, 6:3. Dalším soupeřem Švýcara při cestě za devátým triumfem z domácího podniku bude Francouz Benoit Paire.