Beze stresu! Plíšková slaví suverénní postup. Vítězství mi dodávají sebejistotu, libuje si

- Filip Lefenda

Před zápasem nekonečné čekání, zato na kurtu šlo o rychlou práci. Karolína Plíšková zdolala španělskou světovou dvojku Garbiňe Muguruzaovou za 62 minut dvakrát 6:2 a oplatila ji srpnovou porážku ze semifinále turnaje v Cincinnati. V Singapuru si díky další jasné výhře zajistila česká jednička bezstarostný postup do semifinále.

Plíšková vyhrála oba zápasy ve skupině shodně dvakrát 6:2 a s předstihem si tak zajistila účast v semifinále. „Jsem ráda, že se o postupu nebude rozhodovat v posledním skupinovém utkání, jako tomu bylo před rokem, to jsem byla hodně nervózní a ve stresu,“ vzpomněla si na loňský ročník turnaje, do kterého sice vstoupila vítězně, avšak následně dvakrát prohrála.

„Jsem opravdu šťastná. Takováto vítězství mi dodávají sebejistotu. Nebylo to dnes úplně ideální, ale vyhrála jsem, a to se počítá. Je přede mnou ještě jedno utkání ve skupině. Samozřejmě ho nebudu chtít prohrát, ale pokusím si trochu více tenis užít,“ vyhlíží již pomalu čtvrteční měření sil s Jelenou Ostapenkovou, nejmladší účastnicí, která svůj premiérový start na Turnaji mistryň postupem ze skupiny neokoření.

V prvním úterním utkání totiž prohrála maratonskou bitvu s Venus Williamsovou, která trvala tři hodiny a třináct minut. Pro Plíškovou s Muguruzaovou rozhodně nešlo o žádné příjemné čekání. „Bylo to opravdu dlouhé. Venus neproměnila ve druhém setu mečbol a utkání nakonec trvalo ještě více jak hodinu,“ popisovala na pozápasové tiskové konferenci světová trojka.

Pozdější nástup na kurt se v úvodu utkání lehce projevil. „Obě jsme byly zkraje zápasu trochu nervózní a unavené. Předchozí střetnutí jsem sledovala, příště už asi tolik nebudu. Holky hrály opravdu dobře, je to vždy těžké jít na kurt po takovém duelu, zvlášť takto pozdě,“ vysvětlovala česká jednička a přidala další poznatek, který se do pozdějšího startu promítl. „Někteří lidé už odešli domů, takže atmosféra nebyla taková, jako když hrajete první zápas,“ dodala. Favoritku v utkání neměla. „Já chtěla hlavně, aby už konečně dohrály,“ přiznala se smíchem.

Proti Muguruzaové uspěla Plíšková posedmé z celkových devíti případů. Na bilanci ale před zápasem příliš nehleděla. „Vím, že Garbiňe umí hrát velmi dobrý tenis, odehrály jsme spolu několik parádních utkání. Duely jsou to většinou velmi těžké,“ ví dobře o kvalitách španělské soupeřky.

„Dnes asi neměla úplně svůj den, to se občas stane každému. V posledním vzájemném střetnutí v Cincinnati jsem ale prohrála, takže jsem tentokrát chtěla být připravená od prvního míče. I ona měla určitě v hlavě poslední zápas, nechtěla jsem jí tak nabízet šance. V obou setech jsem vedla 3-0, což bylo pro mě hodně důležité,“ připomněla suverénní starty do obou dějství, která skončila shodně 6:2.

Hodně ji přitom tradičně držel i vybroušený servis, a to navzdory pomalejší singapurské hale. „I když netrefím úplně nejlepší první podání, stále mám dobrou šanci získat bod. Na některých površích se míče odrážejí tak, že jsou soupeřky schopny má podání vracet lépe, což se zde neděje,“ může si libovat. „Získávám tak více míčů z prvního servisu. Celkově je ale moje podání tento týden na dobré úrovni, prohrála jsem si ho zatím jen dvakrát,“ chválí pětadvacetiletá Češka svou tradiční zbraň.

Vystoupení v Bílé skupině završí Plíšková ve čtvrtek proti již zmíněné Ostapenkové. „Pro nás obě to bude zvláštní zápas. Ona se už nemůže dostat do semifinále, nebudeme tedy hrát o postup.“ Ve hře jsou ale peníze a také body do žebříčku, které mohou hrát roli v boji o post světové jedničky. „Určitě budu chtít uspět stejně jako v každém zápase,“ má tak jasno Plíšková. „Bylo by fajn vyhrát všechna tři skupinová utkání.“