Rafa si zaslouží být světová jednička, říká Federer. Prioritou jsou pro něj Basilej a Londýn

- Jan Havlovic

Už celkově poosmnácté se představí Roger Federer na halovém turnaji v Basileji. Tedy na místě, kde vyrůstal a kde udělal své první tenisové krůčky. Švýcarská tenisová legenda chce získat svůj osmý titul na tomto podniku a dobře se naladit na blížící se Turnaj mistrů. Federer zároveň připustil, že není jeho hlavním cílem stát se ještě letos světovou jedničkou. „Rafa si tu pozici zaslouží,“ přiznal na tiskové konferenci v Basileji.

Doma je doma. Roger Federer se představí před vlastními fanoušky na turnaji v Basileji již poosmnácté v kariéře. Do rodné země přicestoval z daleké Šanghaje, kde nenašel přemožitele a získal svůj šestý titul v sezoně. „Byl jsem překvapený, jak jsem se cítil po Šanghaji, neboť jsem očekával, že budu unavený,“ přiznal Federer, který si naordinoval tři dny volna a od čtvrtka je již opět v plném tréninku. „Teď jsem tam, kde chci být,“ cituje šestatřicetiletého tenistu web tennisworldusa.org.

Švýcara čekají v závěru sezony již „pouze“ dva turnaje – Basilej a Londýn. Pro Federera stále existuje teoretická naděje, že by mohl zakončit letošní sezonu v pozici světové jedničky. „Ta šance je poměrně malá, ale není to moje priorita. Chci si hru užívat a předvést dobrý tenis,“ odmítá Federer, že by cílil na pozici krále mužského tenisu.

„Cílem je vyhrát Basilej a poté i Londýn. Pokud by se mi to podařilo, i tak by bylo složité předstihnout Rafu, který si tu pozici zaslouží,“ řekl devatenáctinásobný grandslamový šampion na adresu svého kamaráda. „Měl velmi dobrou sezonu a hrál více turnajů než já,“ odůvodňuje Federer svůj názor.

Roger Federer se rozhodl vynechat pařížské Masters, které dle svých slov nebylo prioritou. „Bylo to složité zkombinovat s mým plánem. Člověk nemůže mít všechno,“ říká smířeně Švýcar, kterého čeká v úterý vstup do domácího turnaje v Basileji. Soupeřem mu bude v prvním kole Frances Tiafoe.