Je letos lepší Federer, nebo Nadal? Rozhodovat budou fanoušci i tenisté

- Jan Vojkůvka

S blížícím se závěrem sezony byly zveřejněny nominace na letošní ocenění ATP. O nejlepších hráčích sezony nebudou hlasovat jen fanoušci, ale také sami tenisté, kteří budou vybírat například nejlepší návrat roku. Mezi nominovanými nechybí ani Roger Federer a Rafael Nadal.

Kdo byl letos lepší? Roger Federer, nebo Rafael Nadal? S touto otázkou si neláme hlavy jen tenisová veřejnost nebo experti, ale v následujících dnech a týdnech čeká obdobný výběr i tenisty z profesionálního okruhu.

Ti budou hlasovat celkem ve čtyřech kategoriích a ve dvou z nich narazí právě na jména dvou velkých rivalů poslední dekády. V kategorie Comeback Player of the Year se Federer s Nadalem vyskytují ve společnosti dalších tenistů, kteří se letos dokázali po zranění vrátit na okruh. Kromě nich mohou hráči vybrat například Srba Janka Tipsareviče, Jihoafričana Kevina Andersona nebo Němce Cedrika Stebeho.

Další kategorií, v níž se dva nejlepší hráči letošního roku utkají, bude hlasování o Stefan Edberg Sportsmanship Award, kterou Roger Federer vyhrál ve své kariéře už dvanáctkrát! Naopak Nadal se dočkal pouze v roce 2010. Toto ocenění se uděluje hráči, který v průběhu sezony dokázal skloubit nejvyšší úroveň profesionalismu a integrity společně s fair play a propagací správného sportovního ducha i mimo kurt.

Soupeři Federera s Nadalem v této anketě, o níž rovněž budou hlasovat tenisté, budou Marin Čilič a Juan Martin Del Potro.

A o tom, zda byl lepší Federer, Nadal, nebo snad někdo jiný, můžete hlasovat i vy. Na stránkách ATP je za tímto účelem připraven malý formulář, ve kterém fanoušci udělí cenu ATP Fans' Favourite Awards pro nejlepšího singlistu a nejlepší deblový pár. Hlasovat můžete zde.

Nominace na ocenění ATP
Comeback Player of the Year: Kevin Anderson (RSA), Roger Federer (SUI), Filip Krajinovič (SRB), Rafael Nadal (ESP), Janko Tipsarevič (SRB).

Most Improved Player of the Year: Pablo Carreno Busta (ESP), Andrej Rubljov (RUS), Denis Shapovalov (CAN), Alexander Zverev (GER).

Stefan Edberg Sportsmanship Award: Marin Čilič (CRO), Juan Martin Del Potro (ARG), Roger Federer (SUI), Rafael Nadal (ESP).