Nemoc ji připravila o pozici jedničky. Po titulu Hráčky roku chce Muguruzaová zpátky do čela

- Jan Vojkůvka

Pětkrát za celou sezonu vypadla Garbine Muguruzaová hned ve svém prvním utkání na některém z turnajů. Poslední porážka, v Pekingu, ji stála i pozici světové jedničky. Když skrečovala zápas proti Barboře Strýcové, stěžovala si na nemoc, která ji na čínské misi limitovala. Teď chce Španělka zpět na vrchol.

Odvážná slova, avšak rozhodně ne neopodstatněná. Garbine Muguruzaová během své herní přestávky po turnaji v Pekingu, kde vypadla hned v prvním kole, razantně prohlásila, že chce zpátky na tenisový trůn. Už vyléčená a opět plná sil se vrhla do přípravy, aby zúročila nejlepší sezonu kariéry.

Až na pět turnajů byla velmi konstantní. Čtvrtfinále na Australian Open, osmifinále v Paříži a v New Yorku. Sama věděla, že výsledky mohla mít i lepší. Jako například ve Wimbledonu. Slavný turnaj na trávě trochu nečekaně vyhrála. V All England Clubu ztratila jediný set, ve finále nadělila kanára Venus Williamsové a po French Open 2016 slavila svůj druhý grandslamový titul.

Díky němu a díky titulu na velkém turnaji v Cincinnati se nakonec po US Open dostala do čela žebříčku, kde vystřídala Karolínu Plíškovou. A to ještě v červnu přitom byla až ve druhé světové desítce!

Společně s Rafaelem Nadalem dosáhli historického úspěchu pro svou zemi. Španělsko se poprvé radovalo ze světových jedniček v mužské i ženské dvouhře. A Muguruzaová by na tento milník opět ráda dosáhla.

Zatímco v Pekingu ji srazila nemoc, v Singapuru spoléhá na to, že dokáže prodat svou formu z letních turnajů a dá zapomenout na mírné rozpaky z asijské tour, během které místo utvrzování své pozice spíše ztrácela a nakonec musela přepustit ženský trůn Rumunce Simoně Halepové.

Potřebnou dávku síly do turnaje jí dává také zisk prestižního ocenění WTA Player of the Year. Hráčkou roku byla zvolená právě v Singapuru, kde nyní bude chtít smazat minimální ztrátu na Halepovou.

Její ztráta v žebříčku činí pouhých 40 bodů. Vrátí se zpět na vrchol?

Garbine Muguruzaová, 24 let, Španělsko
Pozice v žebříčku: 2. (Race to Singapore: 2.)
Bilance v letošní sezóně: 46 výher – 19 porážek
Tituly: 2 (Wimbledon, Cincinnati)
Celkově tituly na WTA: 5