WTA

Na Češky se nedostalo. Kdo v anketách WTA předstihl Plíškovou a Kvitovou?

- Jan Havlovic

Organizace WTA těsně před startem Turnaje mistryň vyhlásila vítězky hned šesti anket. V nominacích figurovaly také čtyři české tenistky, avšak ani jedné z nich se danou anketu vyhrát nepodařilo. Nejlepší hráčkou letošního roku byla vyhlášena Garbiňe Muguruzaová, která vyhrála Wimbledon a poprvé v kariéře vystoupala na pozici světové jedničky.

Po představení nominací to vypadalo z českého pohledu velmi slibně. Na nejlepší hráčku roku byla nominována Karolína Plíšková, na deblový pár roku Lucie Šafářová s parťačkou Mattekovou-Sandsovou, na nováčka roku Markéta Vondroušová a o cenu za návrat roku bojovala Petra Kvitová. Po pátečním vyhlášení je však jasné, že ani jedna z českých tenistek ve své anketě nezvítězila.

V anketě o nejlepší hráčku roku totiž uspěla Garbiňe Muguruzaová, která získala kromě wimbledonského triumfu také titul v Cincinnati a po celý rok předváděla kvalitní výkony. Za svou píli byla odměněna také po US Open, kdy poprvé v kariéře vystoupala na pozici světové jedničky. 

Deblovým párem roku byla zvolena dvojice Hingisová, Čchan, která společně získala hned devět titulů, včetně triumfu z US Open a o jubilejní desátý bude bojovat na blížícím se Turnaji mistryň. Tento pár dokázal uspět i v konkurenci Šafářové a Mattekové-Sandsové, které ovládly Australian Open, Charleston i French Open. Nebýt nešťastného zranění americké hráčky ve Wimbledonu, tento oblíbený pár by jistě dosáhl v letošní sezoně dalších mnoha úspěchů. Budeme držet palce, aby se Team Bucie vrátil v plné síle na začátek příští sezony!

Cenu za největší progres mezi hráčkami na okruhu WTA získala teprve dvacetiletá Jelena Ostapenková, která šokovala tenisový svět svým triumfem na Roland Garros a poprvé v kariéře pronikla také do první světové desítky.

Anketu o nováčka sezony vyhrála Američanka Catherine Bellisová, která se v letošní sezoně posunula z 90. místa žebříčku až na 35. pozici a dokázala hned čtyřikrát porazit hráčku z TOP 20. O tuhle cenu bojovala také Markéta Vondroušová, která se blýskla titulem v Bielu a usadila se v první světové stovce. Právě Vondroušovou s Bellisovou pojí přátelský vztah a nastupují společně také ve čtyřhře.

Sloane Stephensová získala cenu za největší návrat sezony. Američanka ukončila loňskou sezonu kvůli zranění levé nohy a propadla se v žebříčku WTA až na 957. příčku. Svůj velkolepý návrat korunovala na domácím US Open, kde získala premiérový grandslamový titul a vrátila se do světové dvacítky.

V této anketě bojovala o toto ocenění také Petra Kvitová, která se dokázala obdivuhodně rychle dostat ze zranění levé ruky. Česká tenistka se vrátila po půlroční pauze na Roland Garros a jejím největším úspěchem po návratu byl titul z Birminghamu na oblíbené trávě. Dle názoru fanoušků na sociálních sítích měla tuto cenu získat právě česká tenistka.

Poslední anketu ovládla Angelique Kerberová, která získala Jerry Diamond ACES Award, která se uděluje hráčkám, které rozšiřují povědomí o ženském tenise díky svým mimo tenisovým aktivitám, zejména díky charitě.

Hráčka roku – Garbiňe Muguruzaová (ESP)
Deblový pár roku – Martina Hingisová, Jung-žan Čchan (SUI/TPE)
Největší progres – Jelena Ostapenková (LAT)
Nováček roku – Catherine Bellisová (USA)
Návrat roku – Sloane Stephensová (USA)
Jerry Diamond ACES Award – Angelique Kerberová (GER)