WTA

Letos zatím těsně pod vrcholem. Doplní v Singapuru Venus sbírku o trofej číslo 50?

- Tomáš Macák

V letošní sezóně sice na žádném turnaji zatím titul nevybojovala, ale ve 37 letech se dají dvě grandslamové finále považovat za obrovský úspěch. Především díky nim si Venus Williamsová zajistila účast na Turnaji mistryň, na kterém se představí už posedmé. Kvalifikovala se i navzdory těžkému období, které prožívala po autonehodě, na jejíž následky zemřel muž.

Ráda by v Singapuru konečně rozšířila sbírku turnajových titulů. Jen jeden jí totiž chybí ke kulatému číslu 50. Marně se o to snaží od začátku sezóny, ač byla několikrát velmi blízko.

V australském Melbourne se dokázala Američanka probít až do finále, ve kterém proběhla jedna z dalších „sestrovražd“. Serena nedala Venus šanci a vyhrála 6:4, 6:4.

Pak tu bylo další velkolepé tažení, tentokrát to wimbledonové. Na trávě v All England Clubu zastavila Williamsovou Garbine Muguruzaová, která si do Londýna přivezla skvostnou formu.

Zlé to rozhodně nebylo ani na betonových dvorcích v New Yorku. Na US Open to byla letos jedna velká americká party. Čtyři domácí hráčky totiž obsadily všechna semifinálová místa. V souboji o finále podlehla Venus Sloane Stephensové, která nakonec ve Flushing Meadows získala titul a dojemně tak zakončila svůj návrat po vleklém zranění.

Kromě smutku z toho, že výrazně pokročilou fázi velkých turnajů nedoprovodil zisk titulu, zažívala Venus Williamsová letos velké trable také v osobním životě. Ty byly ovšem v porovnání s tenisovými starostmi nesrovnatelné. V červnu na Floridě havarovala a na následky zranění zemřel v nemocnici muž, který seděl na sedadle spolujezdce ve druhém autě. Pro Američanku, která z nehody jako zázrakem vyvázla bez poranění, bylo následující období psychicky velmi náročné, ačkoliv nakonec soud po více než měsíci rozhodl, že Williamsová na nehodě nenese žádnou vinu. Tiskovou konferenci během londýnského grandslamu musela, kvůli otázce k incidentu, opustit v slzách.

Ve spojitosti se slzami je možné zmínit u Wilamsové jednu zajímavost. V roce 2011 jí byl diagnostikován relativně vzácný Sjögrenův syndrom. Ten se projevuje tím, že ničí jak slinné, tak právě slzné žlázy. Kvůli tomu přešla na veganskou stravu, která jí pomáhá tento zánět redukovat.

Sedminásobná grandslamová šampionka toho letos neodehrála tolik, kolik si jistě před sezónou představovala. Venus nastoupila do 47 zápasů, což je nejméně ze všech tenistek, které participují na asijském vyvrcholení sezóny. Nejvytíženější je v tomto ohledu Caroline Wozniacká, která odehrála o téměř 30 zápasů více – 76.

Na singapurské akci bude suverénně nejstarší hráčkou. Bez Venus Williamsové je věkový průměr tenistek, které se ve „Lvím městě“ představí, lehce přes 24 let. Druhou nejstarší ženou turnaje je sedmadvacetiletá Dánka Wozniacká. Svůj první profesionální zápas odehrála Williamsová v kalifornském Oaklandu za obrovské účasti médií už v říjnu roku 1994, čili v době, kdy Elina Svitolinová byla na světě necelé dva měsíce a Jelena Ostapenková ještě tři roky na narození čekala.

Od té doby nasbírala Američanka 49 titulů z okruhu WTA, včetně jednoho z Turnaje mistryň v roce 2008. Na této akci startovala poprvé ještě o deset let zpět. 

Williamsovou los přiřadil do Bílé skupiny ke Garbiñe Muguruzaové, Karolíně Plíškové a Jeleně Ostapenkové. 

Zaskočí mladé soupeřky a oslaví druhý triumf z velkolepého klání?

Venus Williamsová, 37 let, Spojené státy americké
Pozice v žebříčku: 5. (Race to Singapore: 5.)
Bilance v letošní sezóně: 35 výher – 12 porážek
Tituly: 0
Celkově tituly na WTA: 49