Debut mezi šampionkami. Garcíaovou do Singapuru dostal senzační závěr sezony

- Jan Vojkůvka

Bývala pátou nejlepší juniorkou světa. Teď je Francouzka Caroline Garcíaová premiérově v elitní světové desítce i mezi dospělými a chystá se poprvé v kariéře bojovat na finálovém turnaji roku v Singapuru. Za sebou má trápení v první polovině sezony i životní asijskou tour. Jak se bude debutantka cítit mezi šampionkami?

Pro Caroline Garcíaovou to byl znovu náročný rok. Tenistka, která do vínku dostala obrovský talent, se dlouho nemohla zbavit své příslušnosti k tzv. druhé vlně. A ani první polovina sezony nevypadala, že by její příslušnost ke třetí světové desítce měla změnit.

Jen třetí kolo na Australian Open, předčasná vyřazení ve druhých kolech dalších turnajů. Čtyřiadvacetiletá hráčka jako by navázala na své nemastné a neslané výkony, které se s ní táhly od Wimbledonu 2016. Ale právě horší výsledky z předchozí sezony jí paradoxně hodně pomohly v sezoně nynější.

Semifinále v Monterrey, semifinále ve Štrasburku, čtvrtfinále na French Open... Garcíaová se začínala cítit jako ryba ve vodě a své výkony stabilizovala. Pomalu se začala tlačit žebříčkem nahoru a zatímco ještě v květnu byla na 29. místě, v červnu už pokukovala po první dvacítce.

Do té se dostala poprvé na konci července, když vybojovala v pořadí čtvrté sezonní semifinále v Bastadu. Na amerických kurtech poté sice trochu paběrkovala a na čtvrtfinále z Toronta nedokázala navázat. Ale její vrchol sezony měl teprve přijít.

Jako první hráčka v historii dokázala vybojovat tituly na čínských turnajích ve Wu-chanu a Pekingu. Překonala tím výkony Petry Kvitové a Garbine Muguruzaové, které se tomuto milníku přiblížily ziskem jedné trofeje a vybojováním jednoho finále.

Dva triumfy Garcíaové vynesly 1900 bodů do žebříčku a premiérový posun do elitní desítky. Poprvé v kariéře pronikla mezi nejlepší osmičku, která bude usilovat o úspěch na Turnaji mistryň v Singapuru.

Francouzka se vyšvihla mezi šampionky, v jejichž konkurenci to nebude mít snadné. Na rozdíl od svých soupeřek má ale nejlepší formu a na kontě 11 výher v řadě. Její hlavní síla spočívá v razantním forhendu a útočném stylu od základní čáry. Příliš často se k síti nevydává a snaží se rozhodnout zejména tvrdými údery do stran po rozběhaní soupeřky.

Bude černým koněm WTA Finals?

Caroline Garcíaová, 24 let, Francie
Pozice v žebříčku: 9. (Race To Singapore: 8.)
Bilance v letošní sezoně: 46 výher - 20 porážek
Tituly: Wu-chan, Peking
Celkově tituly na okruhu WTA: 5