Proti všem! Jakou má Plíšková bilanci proti soupeřkám na Turnaji mistryň?

- Jan Vojkůvka

Karolína Plíšková se letos podruhé v kariéře kvalifikovala na Turnaj mistryň do Singapuru. Loni, jako debutantka, zakončila finále WTA v základní skupině s jednou výhrou a dvěma porážkami. Letos, už jako mnohem zkušenější a ošlehanější z bitev s těmi nejlepšími, hodlá promluvit do výsledků mnohem více.

Závěr sezony chystá pro aktuální světovou trojku přinejmenším tři zápasy se špičkovými soupeřkami. Ač se los základní skupiny dozví až v pátek, již nyní se může připravit na to, že ji nečeká nic lehkého. Ale jak hovoří vzájemná bilance se všemi potenciálními soupeřkami, úspěch nemusí být vůbec daleko.

Karolína Plíšková se s celkem sedmi soupeřkami, na které může narazit, ve své kariéře utkala už v 38 zápasech a ve 21 z nich zvítězila. Nejlepší bilanci má se Španělkou Garbine Muguruzaovou a Ukrajinkou Elinou Svitolinovou. Naopak nejhorší se světovou jedničkou Simonou Halepovou. V následujícím přehledu se podívejme, na které soupeřky Karolína umí a se kterými se naopak trápí.

Simona Halepová, Rumunsko
Pozice v žebříčku: 1.
Vzájemná bilance: 1 výhra - 5 porážek
Poslední střetnutí: French Open 2017 - 4:6, 6:3, 3:6

Rumunka Simona Halepová se dlouho přetahovala s Plíškovou o post světové jedničky. Úspěšnější nakonec byla Karolína, která se stala jedničkou po Wimbledonu. Nakonec se ale dočkala i Halepová, jež je současnou vládkyní ženského tenisu. Z celkových šesti vzájemných zápasů vyhrála Halepová hned pětkrát. Poprvé se utkaly na tvrdém povrchu v Dubaji v roce 2015 a Rumunka vyhrála ve dvou setech. Naposledy letos na antuce v Paříži.

Garbine Muguruzaová, Španělsko
Pozice v žebříčku: 2.
Vzájemná bilance: 6-2
Poslední střetnutí: Cincinnati 2017 - 3:6, 2:6

Španělka Garbine Muguruzaová je jednou z nejčastějších soupeřek Karolíny Plíškové. Je také další z hráček, které se letos dostaly až na samotný vrchol ženského rankingu. V této sezoně se spolu utkaly obě hráčky třikrát a dvakrát zvítězila Plíšková (ve Fed Cupu a v Indian Wells). Poslední klání však dopadlo lépe pro Španělku.

Elina Svitolinová, Ukrajina
Pozice v žebříčku: 4.
Vzájemná bilance: 5-2
Poslední střetnutí: Řím 2017 - 2:6, 6:7(9)

Rovněž častou soupeřkou české tenistky je světová čtyřka Elina Svitolinová. O dva a půl roku mladší Ukrajinka dokázala ze sedmi vzájemných střetnutí vyhrát dvakrát (Hopman Cup 2016 a Řím 2017). Ve zbylých střetnutích, včetně letošního duelu v Brisbane, se radovala Plíšková. Svitolinová je však další z řady tenistek, které v posledním utkání dokázaly Plíškovou porazit.

Venus Williamsová, USA
Pozice v žebříčku: 5.
Vzájemná bilance: 1-1
Poslední střetnutí: US Open 2016 - 4:6, 6:4, 7:6(3)

Nestárnoucí Venus Williamsová se vrátí na Turnaj mistryň poprvé od roku 2009 a letos opět prokazuje, že ani ve svých sedmatřiceti letech nepatří do starého železa. Když se ale naposledy utkala s Karolínou Plíškovou, prohrála s ní v osmifinále loňského US Open po třísetové bitvě. Plíšková se i touto výhrou nakonec nakopla k životnímu úspěchu a postupu do svého prvního grandslamového finále.

Caroline Wozniacká, Dánsko
Pozice v žebříčku: 6.
Vzájemná bilance: 3-5
Poslední střetnutí: Cincinnati 2017 - 6:2, 6:4

Caroline Wozniacká z Dánska je suverénně nejčastější soupeřkou bývalé světové jedničky v letošní sezoně. Utkaly se proti sobě hned pětkrát a z toho dvakrát ve finále. V Dauhá i Eastbourne se z turnajových titulů radovala Plíšková. Z oněch pěti zápasů vyhrála Češka celkem třikrát. Ke dvěma titulovým výhrám přidala ještě tu poslední v Cincinnati. Prohrála naopak v Torontu a Miami. Předchozí tři porážky se datují do let 2013 a 2014.

Jelena Ostapenková, Lotyšsko
Pozice v žebříčku: 7.
Vzájemná bilance: 2-0
Poslední střetnutí: Australian Open 2017 - 4:6, 6:0, 10:8

Stoprocentní bilanci má Plíšková s Jelenou Ostapenkovou, senzační vítězkou letošního French Open. Lotyšská kometa zaznamenala v této sezoně neskutečný progres, a ač na Australian Open s Plíškovou prohrála, od té doby se vyšvihla žebříčkem až do první desítky, k prvnímu grandslamu, celkem ke dvěma titulům a premiérovému postupu na Turnaj mistryň.

Caroline Garciaová, Francie
Pozice v žebříčku: 8.
Vzájemná bilance: 3-2
Poslední střetnutí: French Open 2017 - 7:6(3), 6:4

Poslední z potenciálních soupeřek Karolíny Plíškové je Francouzka Caroline Garciaová, která původně v Singapuru ani neměla být. Ale svou ohromnou ztrátu na nejlepší osmičku dokázala smazat v poslední možné chvíli, když zvítězila na dvou velkých čínských turnajích ve Wu-chanu a Pekingu a senzačně prolétla nejen do první desítky, ale rovněž do Singapuru. V této sezoně však s českou tenistkou dvakrát prohrála.