Zakletý Turnaj mistrů. Přidá Nadal do své sbírky kýženou trofej?

- Jan Havlovic

Rafael Nadal se připravuje na svou osmou účast na Turnaji mistrů. Světová jednička se na závěrečném podniku sezony probojovala již dvakrát do finále, avšak pokaždé neuspěla. Nyní se bude Španěl pokoušet toto prokletí zlomit a vybojovat kýženou trofej, která mu v jeho bohaté sbírce schází.

Na okruhu vyhrál nespočet trofejí, avšak tahle Nadalovi ve svém muzeu na Mallorce stále chybí. Vyhlášený antukář často doplácel na to, že se Turnaj mistrů hraje v hale na tvrdém povrchu, kde zkrátka španělský borec není až tak silný. Být to na antuce, Nadal by těžko hledal konkurenci.

Zdá se, že Turnaj mistrů je pro šestnáctinásobného grandslamového šampiona zakletý. Hned pětkrát prošel přes základní skupinu, avšak na kýžený titul nikdy nedosáhl. Vždy mu totiž stáli v cestě kvalitně připravení soupeři – Novak Djokovič a Roger Federer.

Prvně jmenovaný nebude v letošním roce pro Nadala hrozbou, neboť srbský tenista ukončil sezonu již po Wimbledonu. Roger Federer však bude dělat vše pro to, aby svému konkurentovi cestu za vysněnou trofejí co nejvíce znepříjemnil.

Poslední vzájemný duel Federera s Nadalem v Šanghaji ukázal, kdo má v poslední době navrch. Kvalitně připravený Federer svého soka zdolal ve dvou setech a uzmul pro sebe další trofej, již šestou v této sezoně. Zároveň porazil Nadala již počtvrté v řadě. Tenisová historie takto jasnou dominanci v soubojích těchto dvou legend nepamatuje.

Většina fanoušků tipuje, že se ve finále Turnaje mistrů střetnou právě Nadal s Federerem. Pravděpodobnost je skutečně velká. A pokud by na tento souboj skutečně došlo, může se stát, že si Rafael Nadal ani na osmý pokus slavnou trofej z Londýna na Mallorcu neodveze. 

Účasti Rafaela Nadala na Turnaji mistrů 
2016 – Nestartoval  
2015 – Prohra v semifinále s Novakem Djokovičem 3:6, 3:6
2014 – Nestartoval
2013 – Prohra ve finále s Novakem Djokovičem 3:6, 4:6
2012 – Nestartoval
2011 – Konec v základní skupině
2010 – Prohra ve finále s Rogerem Federerem 3:6, 6:3, 1:6
2009 – Konec v základní skupině
2008 – Nestartoval
2007 – Prohra v semifinále s Rogerem Federerem 4:6, 1:6
2006 – Prohra v semifinále s Rogerem Federerem 4:6, 5:7
2005 – Nestartoval