Boj o trůn: Stihne Federer sesadit Nadala?

- Radek Štohl

Bitva o post světové jedničky na konci sezóny pomalu vrcholí. Roger Federer nedělní finálovou výhrou v Šanghaji nad Rafaelem Nadalem zmenšil náskok na svého rivala na 1 960 bodů a stále tak živí šanci na to, aby po osmi letech ukončil ročník na čele žebříčku. Oba tenisty nyní do konce roku čekají turnaje v Basileji, v Paříži a Turnaj mistrů. Právě na těchto podnicích se rozhodne, který z hráčů vstoupí do nadcházející sezóny z výhodnější pozice.

Federer před startem šanghajského duelu proti Nadalovi za favorita považovaný nebyl. Ačkoliv vyhrál všechny tři předchozí vzájemná utkání v letošní sezóně, španělský tenista se mohl pyšnit bilancí šestnácti vítězných zápasů v řadě, včetně zisku titulu na US Open.

Federer ale ukázal, že v probíhajícím roce je ve vzájemných střetnutích lepším hráčem. Po vítězství 6:4, 6:3 se tak kromě zisku titulu trochu přiblížil potenciálnímu prvnímu místu na konci roku. „Asi už nejsem z Rafy tak vystrašený, jako jsem býval dřív,“ přemítal v neděli Federer.

Odvěcí rivalové by v následujících týdnech měli navštívit stejné podniky. Konkrétně se má jednat o Basilej (od 23. října), Paříž (od 30. října) a závěrečný Turnaj mistrů pro osm nejlepších tenistů dosavadní sezóny (od 12. listopadu). Co však budou potřebovat k tomu, aby do nové sezóny vstupovali z čela žebříčku?

Nadal má vše ve své moci
Rafael Nadal v současné chvíli disponuje na první pohled nedostižným náskokem 1 960 bodů. Pokud oba borci zasáhnou do všech turnajů, nejdříve může být definitivně rozhodnuto až po podniku v Paříži. Za výhru na turnaji v Basileji totiž vítěz získá „jenom“ 500 bodů.

Zato v Paříži už je to 1000 bodů a na Turnaji mistrů až 1 500 (bez porážky).

I kdyby Nadal v Basileji zvítězil a Federer by vypadl v úvodním kole, stále by měl před posledními dvěma podniky náskok “pouhých“ 2460 bodů. V případě, že by se Španěl z jakýchkoliv důvodů nemohl posledních dvou turnajů účastnit či poté nevyhrál už žádný zápas a jeho soupeř by zároveň získal maximální počet bodů (1000 za výhru v Paříži, 1 500 za podnik bez porážky na Turnaji mistrů), na konci roku by slavil Švýcar.

Vzhledem k současné dominanci obou tenistů je také teoreticky možné, že Federerovi se podaří v Basileji a Paříži zvítězit a Nadal by v obou případech skončil ve finále, Nadalovi by následně stačilo na Turnaji mistrů vyhrát jeden ze tří duelů v základní skupině. Za pouhou výhru na prestižním turnaji v úvodních zápasech totiž hráči berou 200 bodů. Za úspěšné semifinále poté získají 400 bodů, vítěz londýnského turnaje si z finále odnese 500 bodů navíc.

Federer potřebuje vítězit a doufat v zaváhání rivala
Zdaleka není jisté, jestli Federer a Nadal na všechny zbývající turnaje odcestují. Oproti španělskému protivníkovi je Federer v značně znevýhodněné pozici. Ke konci roku se potřebuje zúčastnit všech třech turnajů a nejlépe na nich posbírat 3 000 bodů.

K tomu, aby měl držitel devatenácti grandslamových trofejí ještě reálnou šanci bojovat o post jedničky na závěrečném podniku sezóny, by tak musel doufat v dřívější vypadnutí Nadala na akcích v Basileji a Paříži. 

Jak jde vidět, bitva o čelo žebříčku stále není rozhodnuta, mnohem více však nahrává současné světové jedničce. Ta by si dokonce v případně potřeby mohla dovolit chybět v Basileji i Paříži, před startem Turnaje mistrů by stále v nejhorším případě měla náskok 460 bodů. Naopak Federer musí na všech podnicích vydat ze sebe to nejlepší, aby mohl pomýšlet na první místo.

V průběhu října se však nechal slyšet, že ještě není stoprocentně přesvědčený, zda v Basileji i Paříži nastoupí. Pokud jednu z následujících akcí vynechá, bude de facto o prvním muži žebříčku jasno. Ať už to dopadne jakkoliv, světový tenis se má v následujících týdnech na co těšit. A možná se přeci jen dočkáme dalšího střídání na vrcholu žebříčku.