Federer hrál až moc dobře, uznal Nadal. Švýcarovi se vyplatil brzký přílet

- Tomáš Macák

Asijská tour mu vyšla na výbornou. V Pekingu vyhrál sedmý titul v sezóně a teď v Šanghaji došel se skvělými výkony až do finále. V něm narazil na svého odvěkého rivala Rogera Federera, kterého letos nedokázal letos porazit ani napočtvrté. „Když někdo hraje lépe než vy, sport pak není moc složitý,“ poznamenal po zápase Nadal.

Koncem září po rozhodujícím zápase Laver Cupu Nadal v euforii vyskočil na švýcarskou legendu. Po finále v Šanghaji už ale jednatřicetiletý Španěl a devatenáctinásobný grandslamový šampion stáli tak, jak jsou za dlouhé roky soupeření naučení. Jeden pronáší vítěznou řeč, druhý zklamaně postává o několik metrů vedle.

Když si Federer a Nadal role mluvčího a postávajícího vyměnili, začal Španěl švýcarského tenistu chválit.

„Roger je na tomto povrchu ve vetšině věcí lepší než já a to je pak opravdu težké“ vysekl pro web ATP poklonu Federerovi španělský hráč.  „Je tu prostor se zlepšit a já se o to pokusím. Abych byl ale upřímný, tak podmínky tu byly příznivější spíš pro Rogera, než pro mě,“ řekl tenista, jehož dlouholetou doménou je antuka.

Federer vítězství nepovažuje za nějak neočekávané. „Svým způsobem to není překvapující. Cítil jsem se dobře celý týden a vyplatilo se mi, že jsem sem přiletěl brzo,“ poznamenal Federer. „Nemůžete trénovat pořád, ale byl jsem tu už od předchozí pozdní čtvrteční noci, takže jsem měl čas na to se připravit,“ specifikoval možnou výhodu Švýcar, který vybojoval svůj 94. titul a vyrovnal tak druhé místo Ivana Lendla v tabulce hráčů, kterou tvoří počet získaných turnajových trofejí. 

Nadal si i přes finálovou porážku cení úspěchů, kterých v Číně dosáhnul. „Odehrál jsem fantastický turnaj, zažil skvělé výhry. Jsem velmi spokojený s tím, jak jsem prošel celou čínskou tour. Peking a Šanghaj byly pro mě dva velmi pozitivní týdny,“ pokračoval Nadal. Během šanghajského turnaje přidal Španěl už jedenáctou a dvanáctou výhru v sezóně nad hráčem z TOP 10 žebříčku ATP. Ve čtvfinále porazil Bulhara Dimitrova podruhé během jednoho týdne a v následném boji o finále si pak poradil i se světovou pětkou Marinem Čilčem. 

Pomyslná třešnička na dortu však nepřišla, i když měl velkou touhu v Šanghaji vyhrát. „Do každého turnaje jdu s takovou motivací, s jakou to jen jde. Nemusí to být fér, ale zde jsem hrál s větší touhou vyhrát, než například v Monte Carlu, protože tady jsem titul nezískal, kdežto v Monte Carlu jsem vyhrál už desetkrát," řekla světová jednička.