Drogy nikdy! Nadal žaluje bývalou francouzskou ministryni sportu za křivé nařčení

- Jan Havlovic

Rafael Nadal se rozhodl soudit s bývalou francouzskou ministryní sportu Roselyn Bachelotovou, která španělského tenistu nařkla v březnu minulého roku z užívání drog. Nadal chce po političce odškodnění ve výši 100 000 eur (zhruba 2 600 000 Kč). Verdikt by měl být znám 16. listopadu.

Celá kauza začala v březnu loňského roku. Roselyn Bachelotová, francouzská ministryně sportu v letech 2007 – 2010, osočila Rafaela Nadala z toho, že měl pozitivní test na drogy. Dle jejího názoru španělský tenista nafingoval v roce 2012 své zranění kolene, kvůli kterému vynechal polovinu sezony, aby se nepřišlo na jeho údajný pozitivní test na drogy.

Toto ostré obvinění Nadala urazilo a rozhodl se soudně bránit. Patrick Maisonneuve, Nadalův právník, předložil Bachelotové dokonce zdravotní kartu svého klienta, ve které je doložen průběh léčení zraněného kolena španělského tenisty. Maisonneuve zároveň žádá o odškodnění ve výši 100 000 eur, neboť dle jeho názoru utrpěla Nadalova pověst.

Olivier Chappuis, právník Roselyn Bachelotové, argumentoval tím, že antidopingová kontrola je ve většině případů při kontrolách laxní. „Je zde obrovská propast mezi úspěchy a nedostatky antidopingových kontrol,“ říká Chappuis.

K celé situaci se vyjádřil také sám Nadal. „Jsem z toho už unavený. Hodil jsem to za hlavu již několikrát,“ říká Španěl, který v této věci plně důvěřuje službám svého právního zástupce.

Nadal je přesvědčený o své nevinně. „Vím, kolik jsem toho musel obětovat, abych se dostal tam, kde dnes jsem,“ cituje šestnáctinásobného grandslamového šampiona web straitstimes.com. Definitivní verdikt soudu se očekává 16. listopadu letošního roku.