Ženský tenis bez Sereny: Nuda, nebo zábava?

- Jan Vojkůvka

Ženskému tenisu schází královna. Ženský tenis je konečně zajímavý. Názory na to, jaká je vlastně sezona 2017 na okruhu WTA, se rozchází. Příznivci ženského profesionálního okruhu se rozdělili na dva nesmiřitelné tábory, které spojuje jedna zásadní otázka – je tenis bez Sereny Williamsové zábavný nebo nudný?

Jedni poukazují na to, že s odchodem Sereny Williamsové na mateřskou chybí ženskému okruhu jasná královna, hráčka, která by nad ostatními dominovala. Na největších turnajích schází tenistka, kterou by chtěl každý porazit a otevřít si tím cestu za velkým úspěchem.

Druzí namítají, že tak dramatický rok, kdy se pořadí na čele žebříčku může změnit každý měsíc, tu dlouho nebyl. WTA nemá lídra, který by všechny převálcoval a každý turnaj má svůj náboj. Nedá se totiž predikovat, vyhrát může kdokoliv.

Pravdu, ve své podstatě, mají oba tábory. Ženskému tenisu chybí jasná vládkyně, kterou by chtěl každý přehrát. Místo toho tu je ale dalších několik hráček, které zvyšují atraktivitu v boji o tituly a o post světové jedničky.

Pravdou ovšem také je, že v historii WTA se nenajde moc případů, kdy by na posun do čela světového žebříčku stačilo tak málo bodů a jen jeden vyhraný turnaj. Nejčerstvější jednička Simona Halepová vyhrála pouze turnaj v Madridu, a ač byla ve finále French Open, je další vladařkou bez grandslamového titulu. Sice s vyrovnanými výkony, ale s malým počtem trofejí. A zisk 6 175 bodů, stačících na posun do čela, je opravdu nízký.

Nízký byl i v době, kdy se na čele po lednovém odchodu Williamsové prostřídaly Angelique Kerberová, Karolína Plíšková a Garbine Muguruzaová. Na paty jim navíc šlape Elina Svitolinová, Venus Williamsová, Caroline Wozniacká či Jelena Ostapenková, senzační vítězka French Open.

Během jednoho roku na se na čele žebříčku vystřídalo hned pět tenistek. Někteří by řekli, že se WTA nachází v době chaosu, kdy nemá svého lídra a čeká na to, kdo jako první dokáže stabilizovat své výkony natolik, že se konečně výrazněji osamostatní ve vedení. Ale právě trochu nevyrovnanost výkonů přináší na turnajích i velká překvapení, která jsou kořením tenisu.

„Hluché místo“ nezaplnil ani návrat Marie Šarapovové, jejíž výsledky jsou rovněž nevyrovnané a Ruska se místo ataku na nejvyšší příčky žebříčku potácí u konce první světové stovky. Je nutné podotknout, že její návrat poměrně ovlivnilo i zdraví a dvě zranění, se kterými od května laborovala.

Sezona 2017 je slabým ročníkem z hlediska dominance, ale silným ročníkem z hlediska vyrovnanosti. Co je pro tenis lepší, nebo horší, už musí posoudit každý fanoušek samostatně. Jedni mají radost, druzí vyhlíží další rok a návrat Sereny do akce.

A s jejím návratem by měl zmizet i onen „chaos“, který na ženském okruhu její odchod na mateřskou způsobil.