Garcíaovou do Moskvy nepozvali, letenku do Singapuru jí může vyfouknout loňská smolařka

- Filip Lefenda

Jen marně byste aktuálně hledali hráčku s lepší formou. Série jedenácti vyhraných utkání přinesla Caroline Garcíaové hned dva tituly v řadě a postrachem soupeřek by mohla být i na Turnaji mistryň. Ten ale v tuto chvíli vůbec jistý nemá. Třiadvacetiletá hráčka po svém odhlášení z podniku v Tchien-ťinu neobdržela divokou kartu pro halový turnaj v Moskvě a bude tak muset spoléhat na zaváhání Britky Kontaové.

Zažívá pohádkové období. Caroline Garcíaová chytla se závěrem sezóny skvělou formu, kterou na čínských turnajích ve Wu-chanu a Pekingu proměnila ve dva singlové tituly. V žebříčku WTA se poprvé v kariéře posunula na devátou pozici, na dostřel se dostala i premiérové účasti v Singapuru. Jenže...

Vítězný „hattrick“ v nejlidnatější zemi světa nezkompletuje, nasazená jednička podniku v Tchien-ťinu se vinou zranění pravého stehna z akce odhlásila. Tím si však dost možná přibouchla právě pomyslná vrátka pro účast na závěrečném Turnaji mistryň.

Garcíaová totiž trochu překvapivě neobdržela divokou kartu pro moskevský Kremlin Cup, který v ruské metropoli startuje 16. října.

„Ruská tenisová federace preferuje domácí hráče, a proto nebyla Garcíaové divoká karta udělena,“ vysvětlil v rozhovoru pro portál Championat.com ředitel moskevského turnaje Alexej Selivaněnko. Ten naopak doufá, že bude moci na poslední chvíli pozvat i Marii Šarapovovou, která hraje tento týden v Tchien-ťinu.

Situace je tak v tuto chvíli jasná. Garcíaová má v letošním pořadí 3 795 bodů, což je o 185 bodů více než v případě Johanny Kontaové. Pokud se však Britka v Moskvě probojuje do finále, obdrží 305 bodů a Francouzku z poslední osmé postupové příčky sesadí.

Garcíaová již nemůže požádat ani o divokou kartu v Lucemburku, ty již byly uděleny. Teoreticky jediným způsobem, jak by se mohla do turnaje dostat, je odhlášení Bělorusky Viktorie Azarenkové. Ta by se v Lucembursku měla na soutěžním kurtu představit poprvé od osmifinále Wimbledonu, stále však ve Spojených státech vede právní boj o svého syna. Vzhledem k tomu, že by se bývalá světová jednička měla za měsíc představit ve finále Fed Cupu, je ale její turnajová účast pravděpodobná.

Garcíaové tak zřejmě nezbyde nic jiného, než s notnou dávkou nervozity fandit soupeřkám světové desítky. Motivace Kontaové bude totiž obrovská. Právě britská jednička totiž před rokem čelila podobné situaci, když jí letenku do Singapuru ukořistila triumfem v Moskvě na poslední možnou chvíli Ruska Kuzněcovová.

Jedny oči tak opět zbudou pro pláč...