Špatně se nám dýchá! Tenisté si stěžují na ovzduší v Pekingu

- Jan Havlovic

Prestižní turnaj v Pekingu je minulostí, poháry jsou rozdány. I přesto se o čínské metropoli nadále mluví – v souvislosti s kvalitou ovzduší. Na zhoršené podmínky si v průběhu turnaje stěžoval nejenom Nick Kyrgios, ale také Grigor Dimitrov. „Když přijedete z Evropě sem, jsou pro vás první tři dny opravdu těžké,“ postěžovala si bulharský hráč.

Hustě zalidněná čínská města tíží problém kvality ovzduší již dlouho dobu. Velkým tématem byl smog v průběhu letních olympijských her v Pekingu v roce 2008. Tehdy se sportovcům zhoršené podmínky pro dýchání vůbec nepozdávaly. Podobná situace nastala i v průběhu letošního China Open v čínské metropoli.

Zhoršenou kvalitu ovzduší kritizoval v médiích zejména Bulhar Grigor Dimitrov, který došel v Pekingu do semifinále, ve kterém skončil na raketě Rafaela Nadala. „První tři dny jsou tady vždy opravdu hrozné,“ cituje světovou devítku web tennis.com.

Bulharská jednička si postěžovala, že on a někteří hráči mají z místních podmínek bolesti hlavy a slabý kašel. „Pro Evropana jsou první tři dny tady opravdu těžké,“ říká Dimitrov na základě svých vlastních zkušeností. „Ale co s tím můžeme udělat. Když nad tím tak přemýšlím, tak s tím vlastně nic nenaděláme,“ dodal.

Na kvalitu ovzduší si stěžoval také Nick Kyrgios, který má astma. Australanovi se v průběhu  semifinálového souboje s Alexanderem Zverevem špatně dýchalo a prosil umpriového, aby se zatáhla střecha areny. Ten jeho přání vyslyšel a Kyrgiosovi se ve zlepšených podmínkách podařilo zvítězit.

Naskýtá se tedy otázka, zdali by se měli sportovní akce v takovýchto městech vůbec konat. Problém se smogem totiž nemá pouze Peking, nýbrž i některá další asijská města...