Nadal v Pekingu převálcoval Kyrgiose a slaví svůj šestý titul v sezoně

- Petr Sumbal

Rafael Nadal ve finále turnaje v Pekingu nedal šanci Nicku Kyrgiosovi. Australského tenistu porazil hladce ve dvou setech 6:2 a 6:1 Nadal vyhrál na okruhu ATP už dvanáctý zápas v řadě a po US Open si připsal druhý turnajový triumf po sobě a celkově letos už šestý.

Úvod prvního setu nenaznačoval, že by mělo být pekingské finále tak jednoznačnou záležitostí. Až do stavu 3:2 pro Nadala si oba tenisté drželi svá podání. Kyrgios sice ve druhé hře musel odvracet hned pět brejkbolů, ale z obtížné situace se dostal.

Brejkbolu Nadala čelil mladý Australan také ve čtvrté hře, znovu nicméně dokázal gem otočit ve svůj prospěch a podání si podržel. Od té doby už to s ním ale šlo jen a jen z kopce. Ve zbylých čtyřech gemech uhrál dohromady jen sedm fiftýnů a první set tak patřil v poměru 6:2 světové jedničce.

Herní propad nezastavil Kyrgios ani ve druhém setu. Hned v prvním gemu měl sice dvě brejkové příležitosti, ale Nadal obě dokázal odvrátit a hned potom naopak Kyrgiosovi sám podání sebral. Poté si Španěl znovu i přes jeden brejkbol soupeře dokázal udržet servis.

Čtvrtá hra druhé sady byla možná klíčová, protože Kyrgiosvi musela pořádně zacloumat sebevědomím. Devatenáctý hráč světa vedl 40:0 a vypadalo to, že si po dlouhé době dokáže udržet servis a vůbec vyhrát gem. Jenže všechno bylo jinak, Nadal dotáhl gem do shody a následně po velké bitvě proměnil třetí brejkbol.

Další hru Nadal bez potíží vyhrál a za stavu 5:0 visel ve vzduchu finálový kanár. Ten se Kyrgiosovi ale podařilo odvrátit, podání si udržel. Byl to ale jen dílčí úspěch a ve výsledku nakonec neznamenal vůbec nic, protože španělský tenista hned v následující m gemu využil svůj první mečbol a mohl se zaradovat už ze svého šestého letošního triumfu.

Titulovou radost si Španěl zopakoval v Pekingu po dlouhých dvanácti letech, v roce 2005 porazil ve finále Guillerma Coriu 2:1 na sety. Ve finále se v čínském hlavním městě poté objevil ještě dvakrát, ale pokaždé byl nad jeho síly Novak Djokovič.

„Když jsme tady stál v roce 2005, ani mě nenapadlo, že budu ještě v roce 2017 hrát tenis. Jsem opravdu šťastný z toho, že tu můžu znovu být a že se mi podařilo vyhrát,“ zavzpomínal ještě na kurtu na léta dávno minulá Nadal.

Kyrgios nedokázal navázat na srpnové vítězství nad Nadalem v Cincinnati, stále je ale posledním tenistou, který ho na okruhu ATP dokázal porazit. „On hrál skvěle a já naopak příšerně. Je ve výborné formě, dneska mě jednoduše zničil,“ nehledal po finálové porážce Kyrgios výmluvy. „Z celkového pohledu to ale pro mě byl dobrý týden. Teď je ale těžké hledat nějaká pozitiva, když ve finále vyhrajete jen tři gemy.“