Garcíaová vládne Číně! Po Wu-chanu ovládla i Peking a bojuje o Turnaj mistryň

- Jan Vojkůvka

Caroline Garcíaová nedopřála budoucí světové jedničce Simoně Halepová oslavit svůj posun do čela žebříčku titulem. Ve finálovém souboji francouzská hráčka potvrdila svou vynikající formu a po triumfu ve Wu-chanu ovládla i podnik v Pekingu. Rumunku porazila ve dvou setech 6:4, 7:6(3) a poprvé v kariéře pronikne do elitní světové desítky.

Garcíaová po cestě turnajem prohrála jediný set ve čtvrtfinále se Svitolinovou, dokázala si poradit v semifinále s rozjetou Kvitovou a ve finále porazit v euforii hrající Halepovou, se kterou navíc prohrála jen jedno podání.

Do utkání vstoupila Garcíaová svěže a okamžitě čistou hrou obrala Halepovou o servis. Vzápětí se sice nechala rebrejknout, ale dala najevo, že to bude ona, kdo hodlá diktovat tempo zápasu. V prvním setu už další brejkbol soupeřce nepovolila a naopak sama, po nevyužití příležitost z šesté hry, si v desátém gemu na returnu vypracovala dva setboly a ten druhý proměnila.

Druhé dějství přineslo vyrovnanou partii, v níž blíže úspěchu byla Halepová. Rumunka ale v sedmém gemu nevyužila ani jeden z devíti brejkbolů a promarnila šanci, jak zvrátit vývoj střetnutí na svou stranu. Set nakonec dokráčel až do tiebreaku, ve kterém Garcíaová zvítězila 7:3 a propukla v jásot.

Z čínského Pekingu si Francouzka odveze největší titul kariéry a poprvé se podívá do elitní světové desítky, kam ji vynesly skvělé výkony z asijské šňůry. Jako první v historii dokázala vyhrát dva po sobě jdoucí náročné turnaje ve Wu-chanu a Pekingu a překonala tak výkony Petry Kvitové z roku 2014 a Garbine Muguruzaové z roku 2015, kdy obě hráčky dosáhly na obou turnajích postupu do finále, ale odešly „jen“ s jedním titulem.

Garcíaová byla dlouhé roky členkou první třicítky a až letos v létě konečně pronikla do první dvacítky. Carolina ve svých třiadvaceti letech ale toužila po mnohem vyšších metách. Stabilním výkonům ale něco chybělo. Hráčka, která nepatří k těm, které by často selhaly, nedokázala zazářit na turnajích tak, jak by potřebovala.

Vše se změnilo v Číně. Sem přijela po průměrném čtvrtfinále z Tokia a vybičovala se k famózním výkonům. Na turnaji Premier 5 ve Wuchanu ztratila jen dva sety a získala do té doby největší titul kariéry, který posléze ještě překonala v Pekingu.

Její čínská mise a pouhé dva turnaje jí vynesly celkem 1900 bodů do žebříčku a posun z dvacátého místa až na devátou příčku, kam vystoupá v pondělním vydání žebříčku. Zároveň si francouzská tenistka hlasitě řekla o účast na Turnaji mistryň.

V pořadí Race To Singapore totiž díky svému triumfu pronikla na osmé místo před Britku Johannu Kontaovou, před kterou bude mít v pondělí náskok 185 bodů. A před sebou ještě jeden čínský turnaj v Tchien-ťinu. Pro Garcíaovou by se jednalo o premiérovou účast v Singapuru.