Kvitová drtí jednu krajanku za druhou! Daří se jí také proti Strýcové

- Jan Havlovic

Podobnou vítěznou šňůru byste v tenisovém světě hledali těžko. Petra Kvitová neprohrála v zápasech se svými krajankami již třiadvacetkrát v řadě, což je vskutku unikátní série. Poslední českou obětí rozjeté tenistky z Fulneku byla v prvním kole turnaje v Pekingu Kristýna Plíšková. Nyní přichází na řadu souboj s Barborou Strýcovou, ve kterém bude Kvitová favoritkou. A to nejenom z důvodu své úchvatné vítězné série...

Obě jsou rozjeté a mají velkou motivaci postoupit. Čínský Peking bude v pátek hostit čtvrtfinálové české derby mezi Petrou Kvitovou a Barborou Strýcovou. Obě tenistky zatím procházejí turnajem bez ztráty setu, a ukazují, v jak dobré formě je závěr letošní sezóny zastihl.

Přesto je papírovou favoritkou tohoto souboje sedmadvacetiletá Kvitová, která se do této role pasovala především díky výbornému výkonu v duelu s Caroline Wozniackou. Pro světovou osmnáctku hovoří také statistika. V duelu s českými tenistkami Kvitová nepoznala hořkost porážky již třiadvacetkrát za sebou. „Vždy je tu nějaká extra motivace, když mám hrát proti české soupeřce,“ hledala Kvitová důvody své impozantní statistiky v duelech se svými krajankami.

I v soubojích s Barborou Strýcovou se dvojnásobné wimbledonské vítězce daří, když ovládla posledních pět vzájemných duelů. Z celkových osmi střetnutí odcházela z kurtu jako poražená pouze v jednom případě.

Zajímavostí je, že všech pět posledních duelů v tomto souboji dvou českých fedcupových reprezentantek ovládla Kvitová ve dvou setech. Strýcová dokázala svou soupeřku porazit pouze v jednom případě, a to před šesti lety v Indian Wells. Tehdy se plzeňská patriotka na postup pořádně nadřela, když vyhrála až 7:5 ve třetím setu.

Čeká nás tak bezesporu napínavé utkání, ve kterém půjde o hodně. Barbora Strýcová má s Petrou Kvitovou vřelý přátelský vztah, avšak na kurtu jdou tyto vazby stranou. Máme ještě v živé paměti, co udělal se Strýcovou adrenalin v semifinále čtyřhry na US Open.

Vzájemné zápasy Petry Kvitové a Barbory Strýcové
2016 – Elite Trophy – Kvitová x Strýcová 6:1, 6:4
2016 – Dauhá (2. Kolo) – Kvitová x Strýcová 7:6 (2), 6:4
2014 – New Haven (Čtvrtfinále) Kvitová x Strýcová 6:4, 6:1
2014 – Wimbledon (Čtvrtfinále) Kvitová x Strýcová 6:1, 7:5
2012 – Indian Wells (2. Kolo) Kvitová x Strýcová 6:1, 6:3
2011 – Indian Wells (2. Kolo) Kvitová x Strýcová 6:3, 2:6, 5:7
2011 – Paříž (Osmifinále) Kvitová x Strýcová 6:4, 6:7, 7:6
2008 – Bratislava ITF (Osmifinále) Kvitová x Strýcová 6:4, 6:0