Bylo mi do pláče, říká Nadal o situaci v Katalánsku. Své krajany vyzývá k usmíření

- Jan Vojkůvka

Španělsko prochází v posledních dnech velmi těžkým obdobím. S těžkým srdcem sleduje dění okolo katalánského referenda o nezávislosti také tenista Rafael Nadal, který je vlnou násilí i samotným referendem velmi znepokojen. „Bylo mi do pláče,“ řekl novinářům v Pekingu, kde moc klidu k boji o další tenisovou trofej nemá.

Víkendové referendum v Katalánsku s sebou přineslo obrovskou vlnu násilí, stovky zraněných i rozhodnutí o touze osamostatnit se. Španělsko jako celek se tak nachází před velmi složitou situací, kdy každým dnem může katalánský parlament skutečně chtít ohlásit odtržení od království.

Něčeho takového by se nechtěl dočkat Rafael Nadal, který nezávislost pro region příliš nepodporuje. Zároveň ho však děsí dění, které se okolo referenda rozpoutalo. V Katalánsku se o víkendu rozhořely boje mezi voliči a policií, které do oblasti vyslala španělská vláda, jež s kontroverzním referendem nesouhlasila.

„Bylo mi do pláče, když jsem viděl zemi, ve které víme, že spolu můžeme koexistovat a být dobrým příkladem pro zbytek světa, v takové situaci,“ prohlásil Nadal.

Samotné referendum sledoval z Pekingu, kde bojuje o navýšení svého bodového náskoku na čele žebříčku. A jak sám přiznal, byl velmi znepokojený a smutný z vlny násilí, které se obě strany dopustily. „Mám pocit, že se před světem projevujeme v negativním světle.“

„Existují lidé, kteří chtějí pomocí manipulací rozeštvat společnost. Výsledkem toho je chaos, který by v dnešní době neměl vůbec vzniknout. Jsme mírumilovná země,“ podotkl Španěl. První hráč žebříčku ATP se rozhodl oslovit politické vůdce, aby změnili své postoje a raději s klidem zasedli ke stolu.

„Je čas, aby si spolu sedli a promluvili, což vyžaduje dobrou vůli z obou stran. Je potřeba dosáhnout nějaké dohody a neopakovat to, co se stalo, protože to byl velmi smutný okamžik,“ podotkl rodák z Mallorky, který má na Katalánsko velké vazby. Hrozba rozdělení Španělska pro něho není vůbec příjemná.

„Strávil jsem v Katalánsku hodně času a důležitých okamžiků. Zklamalo mě, že jsem viděl společnost, nejen Katalánsko, tak radikalizovanou. Je důležité hledat naději a z dialogu se může zrodit řešení,“ vyjádřil přání španělský tenista.