Tréninkové dávky se vyplácí! Halepová poprvé skolila Šarapovovou a přiblížila se tenisovému trůnu

- Jan Vojkůvka

Sedm zápasů, sedm porážek. Tuto bilanci se Rumunce Simoně Halepové konečně podařilo vylepšit. V čínském Pekingu se jí podařilo přetnout svou černou sérii ze zápasů s bývalou světovou jedničkou Marií Šarapovovou, přes kterou prolétla do čtvrtfinále. „Jsem velmi šťastná, že jsem to zvádla. Chci si tenhle moment hlavně užít, protože je to poprvé, co jsem ji porazila,“ zářila po utkání nasazená dvojka.

Na odvetu po letošním US Open, kde vypadla už v prvním kole, si musela počkat pouhý měsíc. A poprvé mohla oslavit nad neoblíbenou soupeřkou tolik vytoužené vítězství. Rodilo se rychle, za pouhých 74 minut bylo hotovo. Halepová vyhrála 6:2, 6:2.

Oproti bitvě na US Open, která trvala téměř tři hodiny, byl pekingský duel jednostranný. Rumunka sice hned ve druhém gemu utkání prohrála podání, ale v dalším průběhu střetnutí už další zakolísání nepředvedla. Právě naopak. Na servisu ztratila jen 11 fiftýnů a na returnu byla nebezpečná téměř v každém gemu.

„Z mé strany to byl skvělý zápas. Myslím, že jsem proti ní předvedla svůj nejlepší tenis,“ těšilo Halepovou. „Dobře jsem servírovala a hodně se projevila práce, kterou jsem po US Open udělala.“

Doposud přitom platilo, že Šarapovová byla lehčím postrachem Rumunky. Sedmkrát se s ní utkala a sedmkrát odešla jako poražená. Čtyřikrát si sice vynutila tři sety, ale nikdy nedovedla zápas do šťastného konce. Až do dneška. „Na trénincích jsem si přidávala, víc jsem trénovala a procvičovala svůj servis. Snažila jsem se trefovat míčky do rohů,“ popisovala Halepová svůj tréninkový proces.

„Zjistila jsem, že pokud jsem soustředěná a věřím si, mohu se trefovat s maximální účinností. Dnes jsem byla velmi konzistentní, sebevědomá a pouze jsem se trefovala do míčku. Uvolnila jsem se,“ usmívala se Halepová. „Už jsem proti ní hrála mnohokrát a cítila jsem, že bych ji mohla porazit. Jen se to doteď nestalo. Ale dnes to byl jiný zápas, chtěla jsem ze sebe na kurtu dostat maximum, zůstat soustředěná, klidná a pozitivní.“

Její přístup se vyplatil. Dosáhla velmi cenného vítězství zejména pro svou psychiku. Dokázala si, že Marii Šarapovovou dokáže porazit. „Odehrála neskutečný zápas, pravděpodobně ten nejlepší proti mě ze všech našich duelů,“ potvrdila Ruska. „Nebyla jsem dost důrazná. Neviděla jsem dobře míček a ani jsem se nepohybovala tak, jak bych proti ní potřebovala. Navíc nedělala chyby a její úspěšnost podání byla o něco vyšší. Udělala všechno správně a moc mi toho nedovolila,“ pochválila soupeřku.

Pro Halepovou je navíc výhra důležitá i z dalšího hlediska. V Pekingu, kde je už ve čtvrtfinále, bojuje trochu nečekaně o post světové jedničky. Dopomohla jí k tomu skreč Španělky Muguruzaové v úvodním kole. Rumunka má nyní jistotu toho, že pokud čínský turnaj vyhraje, poprvé v kariéře postoupí až na samotný vrchol žebříčku.

Teoreticky jí pak stačí i postoupit do finále, pokud v něm neprohraje s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou, která hraje v druhé polovině turnajového pavouka. Mezitím se ale musí vypořádat ještě se dvěma zápasy a v semifinále možná i s Karolínou Plíškovou, další hráčkou, jež usiluje v Pekingu o posun do čela.