Velký comeback se nekoná. Už nechci prožít peklo, říká Bartoliová

- Jan Vojkůvka

Ač by si to mnoho tenisových fanoušků přálo, velký comeback francouzské tenistky Marion Bartoliové je v nedohlednu. Jen pár hodin poté, co deník RMC Sport spustil vlnu spekulací ohledně návratu Francouzky na kurty, přišla od samotné Bartoliové negativní reakce. „Ne, nevracím se,“ řekla se smíchem.

„Nevím, proč všichni chtějí, abych se vrátila. Ale odpověď je ne,“ řekla v telefonickém rozhovoru pro francouzský Eurosport a vyvrátila tak všechny spekulace o jejím návratu. Ty rozpoutaly informace na webových stránkách RMC Sport, na kterých bylo umístěno také video, jak se Bartoliová vydala do Národního školícího centra Francouzské tenisové federace.

Podle RMC Sport se Bartoliová pod vedením svého otce vrátila k tréninku s cílem provést svůj comeback na ženský okruh na jaře příštího roku. Realita je však podle samotné Bartoliové zcela odlišná. Lékařské testy, které má podstoupit kvůli údajnému návratu, jsou součástí léčby, kterou v průběhu minulého a letošního roku prodělala.

„Když jsem byla v minulém roce nemocná, pomohli mi odborníci z Francouzské tenisové federace, ve které jsem měla a mám velkou důvěru,“ vysvětlila Bartoliová. „Vzhledem k tomu, že stále hodně cestuji, tak se chci ujistit, že jsem na tom zdravotně v pořádku a nijak mi to neublíží. A jelikož jsou lékaři v Národním školícím centru, tak mě lidé vidí, když tam jdu a proto si možná myslí, že se chci vrátit,“ uvedla ke spekulacím.

„V loňském roce jsem prožila peklo a jen se chci ujistit, že se znovu nezhorším,“ podotkla Francouzka, která minulý rok onemocněla neznámým virem, pro nějž lékaři ani nemají jméno. V důsledku vážné nemoci drasticky zhubla a musela se bránit i nařčení z anorexie a dalších poruch příjmu potravy.

V současnosti opět přibrala na váze a dobu, kdy jí někteří posměšně nazývali chodící kostrou, nechala za sebou. „Přeji si, aby to tak zůstalo,“ dodala s tím, že to je jediný důvod, proč navštěvuje Národní školící centrum.

Wimbledonská šampionka z roku 2013 nečekaně ukončila svou tenisovou kariéru v témže roce. Naposledy startovala v srpnu toho roku na turnaji v Cincinnati, kde vypadla v prvním kole. Po svém vyřazení oznámila ve svých 28 letech konec kariéry. Pro mnoho jejích přiznivců to byl doslova šok. Jen o měsíc dříve přitom získala svůj první grandslamový titul.

Důvodem ke konci byly přetrvávající zdravotní problémy, kvůli kterým po pár desítkách minut hry zažívala nesnesitelné a mučivé bolesti, s nimiž se na kurtu jen těžko vypořádávala.

Během své aktivní kariéry získala celkem 8 titulů ve dvouhře a na světovém žebříčku vystoupala v lednu 2012 na sedmé místo.