Tipsarevič se po operaci vrátí na kurty až na jaře. Bude to peklo, říká k rekonvalescenci

- Tomáš Macák

Srbského tenistu provází v posledních letech pořádná smůla. V roce 2014 musel Janko Tipsarevič podstoupit operaci nezhoubného nádoru v patě, která si vyžádala dohromady sedmnáctiměsíční pauzu. Delší dobu ho trápí „hamstringy“, kvůli kterým teď musel opět na operační sál a svůj návrat na tenisové kurty odhaduje na první čtvrtinu následujícího roku.

Naposledy odehrál Tipsarevič zápas v srpnu na US Open. Problémy s hamstringem, čili svalem, který se nachází na zadní straně stehna, už měl třiatřicetiletý tenista delší dobu, ovšem až teď se operace ukázala jako nevyhnutelné řešení. Hamstring, noční můra sportovců, totiž začal Tipsareviče zlobit na obou nohách. „Jedinou možností, jak si udržet šanci hrát tento krásný sport, bylo podstoupit chirurgický zákrok,“ uvedl k fotce zveřejněné na svém instagramovém účtu držitel čtyř trofejí z okruhu ATP.

Kvůli operaci musel odcestovat až do Finska. „Zákrok doktorů Oravy a Lempainena byl úspěšný a návrat na kurty tak očekávám v první čtvrtině roku 2018,“ podotkl u fotky Tipsarevič. Teď ho čeká náročná rekonvalescence. „První týdny budou peklo, ale mám rodinu a přátele, kteří mi pomohou se přes to dostat. To bude má poslední velká operace, u které budu součástí jakožto profesionální tenista. Uvidíme se brzy,“ zakončil vítěz Davis Cupu z roku 2010.

Právě z této týmové soutěže si čeští fanoušci pamatují Srba nejvíce. Na jaře roku 2012 v pražské O2 areně totiž sváděl souboje s duem Berdych + Štěpánek. Ti si tehdy v napínavém čtvrtfinále hraném na antuce se Srby poradili a udělali výrazný krok za ziskem první „salátové mísy“ pro Českou republiku v její samostatné historii.

I přes tehdejší srbskou prohru v Davisově poháru zažíval Tipsarevič nejlepší období kariéry, když se v žebříčku ATP nacházel na 8. místě, které je jeho dosavadním maximem. O dva roky později pak přišla pro Srba velká rána. V patě mu lékaři našli nezhoubný nádor, následovala operace, během které mu bylo odebráno téměř 80 % paty. Konec kariéry byl na spadnutí, ale srbský bojovník nic nevzdal a dokázal se na okruh ATP vrátit.

Teď před Tipsarevičem stojí další velká výzva.