Olympiáda na antuce v Paříži? Pojedu jako trenér, směje se Nadal

- Jan Vojkůvka

Když Rafael Nadal v roce 2012 podporoval kandidaturu Madridu na pořádání olympijských her v roce 2020, doufal, že by se tenisový turnaj pod pěti kruhy mohl konat na antuce. Hry, které budou pořádány za tři roky, nakonec bude hostit Tokio i se svými betonovými kurty. To o další čtyři roky později se Nadal dočká. Pokud tedy u tenisu vydrží.

Olympijské hry v roce 2024 bude hostit Paříž i se svým slavným areálem Rolanda Garrose, kde se každoročně koná grandslamové French Open. Vysněná antuka je pro španělskou superhvězdu stejně blízko, jako i daleko.

Jednatřicetiletý Nadal by musel u tenisu vydržet až do svých osmatřiceti let. Mnohem déle, než mu bylo s jeho stylem hry predikováno. Vyčká až na francouzskou antuku, kde by mohl završit svou bohatou kariéru, během níž už se dvou zlatých olympijských medailí dočkal?

„V roce 2020 v Tokiu možná hrát budu, ale v roce 2024... Ano, bude to na antuce, mohl bych tam jet jako trenér,“ smál se v rozhovoru pro španělský deník El Espanol. Posléze však zvážněl. „Je to ještě sedm let a mně by tou dobou bylo 38 let. Nemyslím si, že bych tak dlouho ještě hrál, ale nikdy nevíte,“ přemítala světová jednička.

Pro Rafaela Nadala by mohly být olympijské hry na antuce velkou motivací. V současnosti není nikdo, kdo by jeho dominanci dokázal ohrozit a Španěl si svými výkony vysloužil přezdívku "antukový král". Stal se desetinásobným vítězem French Open. Vyhrál rovněž desetkrát v Barceloně a desetkrát v Monte Carlu. V jeho sbírce je pět titulů z Madridu a spousta dalších trofejí, kterých dohromady nasbíral 53.

V historii není žádný tenista, který by se mu v počtu antukových titulů na okruhu ATP vyrovnal. Druhým v pořadí je se 49 tituly Guillermo Vilas.

Lákadlo antukové olympiády je velké, konkurence však také a věk zastavit nelze. Nadal by se však mohl inspirovat od svého velkého rivala a přítele Rogera Federera, který i ve 36 letech předvádí vrcholový tenis a stále patří k nejlepším hráčům na okruhu.

Až čas ukáže, jestli se Nadalovi splní sen v podobě olympijského klání na jeho nejoblíbenějším povrchu.