Shapovalov se musel odhlásit z Tokia. Nevyřídil si správné vízum

- Jan Vojkůvka

Rakuten Japan Open v Tokiu se bude muset obejít bez kanadského supertalentu Denise Shapovalova. Osmnáctiletý tenista, který obdržel divokou kartu do kvalifikace, si nestihl vyřídit správné vízum a nesmí na turnaji hrát.

Shapovalov, kterému patří 52. místo ve světovém žebříčku, se z turnaje v Tokiu odhlásil na poslední chvíli a byl nahrazen Chorvatem Frankem Škugorem. Místo tokijského podniku si tak premiéru na asijské šňůře užije až další týden v Šanghaji, kde obdržel rovněž divokou kartu, ale přímo do hlavní soutěže.

V médiích se sice původně objevily spekulace, že Shapovalov nebude v tokijské kvalifikaci moci hrát kvůli židovskému svátku Jom Kipur, kvůli němuž skrečoval v Šen-čenu utkání čtvrtfinále Izraelec Dudi Sela. Mladý Kanaďan se totiž narodil v Tel Avivu matce židovského původu a pokud by byl věřící, nemohl by od pátečního západu slunce až do sobotního západu nastoupit k utkání.

Realita se však ukázala být mnohem jednodušší. Podle informací ATP neměl Kanaďan vyřízeno správné vízum, aby mohl soutěžit na turnaji.

Původně měl Shapovalov vyrazit do Tokia pouze za účelem propagace svého nového sponsora, firmy Yonex. Divoká karta od organizátorů japonského turnaje však s jeho plány trochu zamíchala a Shapovalov si musel vyřídit pracovní vízum. Tak se ale nestalo a Rakuten Japan Open přišel o vycházející hvězdu mužského tenisu.