Federer upevnil vztahy s Nadalem a říká: Bez něj bych toho tolik nikdy nevyhrál

- Jan Havlovic

Na takovou tenisovou show se jen tak nezapomene. Premiérový ročník Laver Cupu zanechal v tenisové historii nesmazatelnou stopu a možná až postupem času oceníme myšlenku této nové soutěže. Hlavní hvězda a jeden ze strůjců tohoto projektu Roger Federer se zamyslel nad rivalitou s Rafaelem Nadalem a zároveň si pochvaluje, že při Laver Cupu upevnili společné vazby. „Náš vztah se v Praze změnil,“ říká švýcarská legenda.

Rivalové se stanou spoluhráči. Přesně tato věta sedí na soupeření Federera s Nadalem jako ulitá. Na okruhu se střetli celkem sedmatřicetikrát a za ta léta si k sobě vypracovali velký respekt. „Na začátku své kariéry byl Rafa opatrný ve vztahu k ostatním hráčům,“ vzpomíná Federer. „Sehráli jsme spolu bolestivé bitvy, avšak i přesto jsme k sobě vždy chovali respekt,“ ujišťuje Švýcar, který svého soka porazil celkem ve čtrnácti případech.

Jeden bez druhého by zkrátka tolika úspěchů nedosáhli, což potvrzuje i sám Federer. Vzájemná soupeřivost je neustále motivovala (a stále motivuje) být ještě lepší než ten druhý. „Postupem času jsem zjistil, jak moc je Rafa důležitý pro mou kariéru,“ říká otevřeně držitel devatenácti grandslamový trofejí.

„Je jedním z těch, kdo mi pomohli stát se lepším hráčem,“ cituje šestatřicetiletého Švýcara web tennisworldusa.org. „Pokud by Rafa neexistoval, nikdy bych toho tolik nevyhrál,“ je si jistý Federer, který má na svého soka náskok tří trofejí z turnajů velké čtyřky.

V minulém týdnu spolu Federer s Nadalem strávili hromadu času na premiérovém ročníku Laver Cupu, kde se také vůbec poprvé v kariéře představili společně ve čtyřhře. „Byli jsme tým, trénovali jsme spolu. To jsou věci, které na okruhu zkrátka nezažijete, protože tam přemýšlíte pouze nad sebou a nad svými výkony,“ uvědomuje si švýcarská tenisová legenda. „Náš vztah se v Praze změnil,“ svěřuje se Federer.

„Být součástí skupiny kolem Rafy a ostatních bylo zkrátka speciální,“ říká závěrem.

Tenisoví fanoušci se nyní těší, až opět uvidí obě tenisové legendy ve vzájemném souboji. Možnost budou mít již v Pekingu, kde startuje v sobotu turnaje Masters. Pokud by se to nepovedlo v čínské metropoli, šanci budou mít na závěrečném Turnaji mistrů v Londýně.