Krize? Věřím, že už jsem ji překonal, hlásí Papík po snovém egyptském týdnu

- Filip Lefenda

První půlrok letošní sezóny nevyšel Tomáši Papíkovi vůbec podle představ. Zdlouhavý výběr rakety a následné zvykání si na ni si vybralo svou daň. Nyní už jdou ale výkony ruku v ruce s výsledky třiadvacetiletého českého hráče opět nahoru. V egyptském Šarm aš-Šejchu zaznamenal Papík vítězný "double", když triumfoval jak ve dvouhře, tak i po boku krajana Gengela ve čtyřhře.

Tomáši, posíláme gratulaci do Šarm aš-Šejchu, kde jste po více než roce zase vyhrál turnaj kategorie futures. Je to pro vás velká úleva?
Děkuji za gratulaci. Úleva to určitě je. Konečně se mi podařilo zase vyhrát turnaj a získat zpátky nějaké body, které jsem zatím letos ztrácel.

V Egyptě jste vyhrál i ve čtyřhře. Jel jste sem na turnaj s takto vysokými ambicemi?
Na každý turnaj futures jedu s tím, že ho chci vyhrát. S těmito ambicemi jsem jel i do Egypta.

V Šarm aš-Šejchu jste vyhrál už dva turnaje v singlu a čtyři v deblu. Je to vaše oblíbená destinace? V čem je pro vás výjimečná?
V Šarm aš-Šejchu to mám rád hlavně kvůli dobrému povrchu, který mi zde vyhovuje. Proto se sem rád vracím, hraji se mi zde opravdu dobře.

Už v prvním kole vás čekal devatenáctiletý Rus Kirill Kivatcev, kterého jste udolal po obrovském boji 7:6(3), 6:7(7) a 6:4. Ve druhém setu jste měl výhru na dosah, bylo to asi hodně psychicky náročné utkání. Co ho rozhodlo?
Od prvního kola jsem musel bojovat, šlo o vyrovnané zápasy. Zpočátku jsem se první dvě kola trápil, nehrál jsem moc dobře. V prvním utkání rozhodla má bojovnost. Necítil jsem se ideálně, ale i přesto jsem zápas ustál.

V dalších dvou bitvách jste s Chorvatem Ivanem Krivičem a krajanem a deblovým parťákem Markem Gengelem shodně prohrál první set 5:7 a ve více než dvouhodinových bitvách nakonec zápasy otáčel. Jak jste je viděl a kdy jste byl nejblíže porážce?
Druhé kolo bylo z mé strany možná lehce podceněné. Ten den hodně foukalo, takže se z něj také stala bitva. Čtvrtfinále s Markem bylo hodně náročné, rovněž dost foukalo. Byla to bitva, kdo se s těmi podmínkami vyrovná lépe.

Paradoxně jediný „jednoduchý“ zápas jste sehrál v semifinále s Italem Franceskem Vilardem, kterého jste přemohl 6:3, 6:2…
Semifinále jsem zvládl bez problémů. Pomohlo mi to určitě i do finále, trochu jsem na něj pošetřil síly.

Ve finále jste se utkal s Patrikem Nemou ze Slovenska, pro kterého bylo finále životním úspěchem. V tiebreaku rozhodujícího setu jste byl dva míče od porážky. Co nakonec zápas rozhodlo?
Ve finále jsem měl k porážce určitě nejblíže. V tiebreaku jsem odvracel mečbol, celkově jsem měl ale v zápase pořád navrch. Neproměňoval jsem však šance, využil jsem jen dva z dvaceti brejkbolů, a proto musel rozhodovat až tiebreak třetího setu, v němž jsem málem prohrál.

V deblu jste s Markem Gengelem celý turnaj ovládli. Jaký zápas byl pro vás nejtěžší a budete spolu nastupovat i tento týden?
Ve čtyřhře jsme s Markem hráli celý turnaj dobře, nejtěžší bylo semifinále. Budeme spolu hrát i na dalších dvou turnajích tady v Egyptě.

Přes velký úspěch se ale zatím letošní sezóna asi neodvíjí podle vašich představ. I když za sebou máte podařené zápasy, letos byly dosud vaším maximem tři semifinále v Šarm aš-Šejchu a jedno v běloruském Minsku. Proč to nejde lépe?
Letošní sezóna se mi zatím moc nedařila, hlavně tedy její první polovina. Teď už je to lepší, z posledních sedmi turnajů jsem uhrál čtyři semifinále a jedno vítězství. Holt se nepovedla první půlka roku. Měnil jsem rakety, trvalo mi hrozně dlouho, než jsem si nějakou vybral. Výběrem jsem ztratil asi čtyři měsíce, během té doby jsem nic nehrál a prostě přišla krize, která občas postihne každého sportovce. Věřím ale, že už jsem ji překonal.

Cítíte teď nějakou změnu? Že jsou věci lepší než dříve? Máte formu?
Cítím změnu už dlouho, hraji zase dobře. Čekal jsem jen na pořádný výsledek, který zaplaťpánbůh konečně přišel.

S kým v současnosti trénujete? Udělal jste v tomhle směru nějaké změny?
Trenéry jsem neměnil. Věřím, že děláme práci dobře a necítil jsem tak potřebu něco měnit.

Jaké máte další turnajové plány? Je před vámi obhajoba hodně bodů z českých turnajů…
Další dva turnaje budu hrát ještě tady v Egyptě a potom mě čekají futury v Česku.

Cesta Tomáše Papíka za dvěma egyptskými tituly

DVOUHRA

1. kolo: TOMÁŠ PAPÍK – Kirill Kivatcev (RUS) 7:6(3), 6:7(7), 6:4
Osmifinále: TOMÁŠ PAPÍK – Ivan Krivič (CRO) 5:7, 6:2, 6:4
Čtvrtfinále: TOMÁŠ PAPÍK – MAREK GENGEL 5:7, 6:4, 6:2
Semifinále: TOMÁŠ PAPÍK – Francesco Vilardo (ITA) 6:3, 6:2
Finále: TOMÁŠ PAPÍK – Patrik Nema (SVK) 6:4, 5:7, 7:6(6)

ČTYŘHRA

1. kolo: GENGEL, PAPÍK – Nišiwaki, Ocuka (oba JPN) 6:1, 6:7(1), 10:6
Čtvrtfinále: GENGEL, PAPÍK – Ahuja (IND), Quinti (GER) 7:5, 6:2
Semifinále: GENGEL, PAPÍK – Feitt (ARG), Perez Sanz (ESP) 6:3, 4:6, 10:6
Finále: GENGEL, PAPÍK – Griekspoor (NED), Klegou (BEN) 6:3, 6:2

Na turnaji v Mostě si letos zahrál Papík finále čtyřhry po boku krajana Vocela

Čech si zahrál kvalifikaci domácího challengeru v Prostějově

Další videa s Tomášem Papíkem naleznete na našem YouTube kanálu.