Unikátní týden! Všichni byli spokojení, pochvaluje si Laver Cup Berdych. Teď si dá pauzu

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PRAHY: První ročník unikátní tenisové akce je minulostí. Praha žila tři dny Laver Cupem i díky domácímu zástupci, Tomáš Berdych však platil tak trochu za smolaře. Na kurtu se představil celkem třikrát a pokaždé byl blízko vítězství, ani v jednom případě však na body pro svůj tým nedosáhl. Dojem z fantastického projektu mu to ale nezkazilo. „Myslím si, že se to všem moc líbilo a všichni byli spokojeni,“ pochvaloval si dění v O2 areně.

Splnil Laver Cup vaše očekávání?
Myslím si, že to splnilo to, co se od této akce očekávalo. Možná i o kousek víc.

Jaké měli ostatní členové týmu z tohoto týdne dojmy?
Všichni jsme to zažili poprvé, hrozně jsme se těšili. Myslím si, že si akci každý užíval. Do posledního dne to bylo vyrovnané a napjaté. Lepší závěr si fanoušci zřejmě nemohli přát.

Podařilo se mezi spoluhráči upevnit přátelské vazby?
Určitě. Bylo super, že jsme měli možnost strávit spolu více času. Měli jsme společné tréninky, navzájem se povzbuzovali, což člověk na turnajích nezažije. V tomhle směru byl tento týden určitě unikátní. 

Jak se vám líbilo netradiční bodové ohodnocení za vítězství?
Bylo to skvělé. Myslím si, že to bylo zajímavé pro hráče i pro fanoušky. Od začátku do konce to bylo napínavé.

Jak se vám zamlouvalo, že se hrál ve třetím setu supertiebreak? Má to podle vás budoucnost i na dalších turnajích?
To je otázka pro někoho jiného. Co se ale týče například juniorského Masters, tak tam chce ATP vyzkoušet vše možné. Chtějí také ukázat, že tenis je sportem, který dokáže reagovat na změny a chce se zlepšovat. Zároveň chtějí ukázat, že nejsme například jako fotbal, který bude mít neustále stejná pravidla, hlavně co se týče zavedení videa. Myslím si, že i v tomto ohledu se jako sport hrozně vyvíjíme. Pokud člověk něco nevyzkouší, nemůže říct, zdali je to dobré či nikoliv.

Jak hráči ocenili Prahu – město, zázemí, fanoušky?
Myslím si, že se to všem moc líbilo a všichni byli spokojeni. Bylo skvělé, že i v pátek v jednu hodinu odpoledne nebylo v areně jediné volné místo.

Jak osobně hodnotíte svůj výkon tady v Praze?
Na jednu stranu mě mrzí, že jsem nedokázal ani jednou zvítězit. Na druhou stranu si ale myslím, že jsme tomu ve všech třech zápasech byli blízko. V posledním zápase jsme hráli asi proti nejlepšímu páru. Isner předváděl parádní výkon a nevidí se to tak často. I v duelu s Nickem Kyrgiosem jsem nehrál špatně. Za stavu 4:2 přišla moje drobná chyba, ale to zkrátka k tomu halovému tenisu patří. Celkově své výkony hodnotím dobře a myslím si, že jsem si alespoň v té dvouhře zasloužil vyhrát.

Budete se snažit o nominaci i pro příští ročník?
Určitě. Budu se ale muset hodně snažit, abych vylepšil své postavení a měl tu možnost o nominaci bojovat. Tohle je otázka na příští měsíce. Může se stále stát cokoliv, je to zkrátka tenis. 

Co vám z tohoto týdne nejvíce utkvělo v paměti?
Nejvíce to spojení těch TOP hráčů v jednom týmu, to bylo opravdu unikátní. Ať už je to Roger s Rafou nebo celkově náš tým, který byl velice dobře poskládaný.

Připravíte na příští ročník také nějaké rozmanitější oslavy? Hráči týmu Světa svými oslavami bavili diváky.
Myslím si, že je to o té jejich přirozenosti. Od nás z týmu na tohle nikdo není. Tohle k té soutěži zkrátka patří. Ukazuje to rozdíly mezi hráči i týmy. Oslavy necháme na nich a my pojedeme svou cestou.

Rozhodl jste se vynechat turnaj v Šen-čenu. Co vás k tomu vedlo?
Musel bych se teď večer sbalit, rychle letět do Číny a ve středu už bych hrál. Navíc by tam byl časový posun. Myslím si, že z tohohle už jsem, lidově řečeno, „vyrostl“. Je dle mého lepší si dopřát chvíli klidu a připravit se na nadcházející turnaje. 

Jaký dojem na vás udělal Björn Borg? Na lavičce působil poměrně chladně.
On už asi jiný nebude. O Seveřanech se to říká a bude to zřejmě pravda. Osobně mi to vůbec nevadilo a byl to pro mě zážitek.

Byl to úspěšný víkend. Napadá vás však něco, co by se dalo zlepšit?
Těžko říct. Už jsem zažil pár tenisových akcí, které se konaly poprvé. Pokud bych měl vybrat nějakou, která z toho seznamu vyčnívala, tak to byla tahle. Myslím si, že by si taková akce zasloužila o něco bouřlivější atmosféru, ale těžko to můžete po fanoušcích chtít hned na prvním ročníku. Tohle byl jediný detail, jinak to bylo skvělé.

Roger Federer na tiskové konferenci říkal, že bylo skvělé mít příležitost sledovat Rafaela Nadala, jak trénuje a jak se na kurtu rozhoduje. Odkoukal jste od ostatních hráčů také některé věci?
Celý tento týden byl obrovský zážitek. Ať už to jsou tréninky nebo samotné situace při zápasech. To jsou zkušenosti k nezaplacení.