BTC Cup Brno 2017: Šebestová vyřadila kvalifikační jedničku, do hlavní soutěže prošly tři Češky

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

Na brněnské antuce byly v pondělí na programu finálové duely kvalifikace. O postup do hlavní soutěže usilovalo sedm českých hráček, z postupu se nakonec radovaly tři z nich. Kromě Hany Pektorové a Kateřiny Křížové prodloužila své brněnské účinkování také šestnáctiletá držitelka divoké karty Ivana Šebestová, která senzačně zdolala nasazenou jedničku Jablonovskou ze Slovenska.

Šebestová si vyšlápla na kvalifikační jedničku
Velký úspěch slaví teprve šestnáctiletá Ivana Šebestová, která v kvalifikaci brněnského turnaje startuje díky divoké kartě od pořadatelů. Talentovaná tenistka si v pondělním finále kvalifikace vyšlápla na Slovenku Janu Jablonovskou, kvalifikační jedničku, kterou porazila po setech 7:6 (3), 6:3. Šebestová se tak hned na svém prvním turnaji ITF probojovala z kvalifikace do hlavní soutěže.

Petruželová ani Wojcíková neuspěly
V dopoledních hodinách svedly boj o postup do hlavní soutěže také další dvě české tenistky. Sedmnáctiletá Markéta Petruželová nestačila na Slovenku Palcátovou, které podlehla za 62 minut po setech 1:6, 2:6. Stejným výsledkem skončilo také utkání Viktorie Wojcíkové, která nestačila na čtvrtou nasazenou Rusku Annu Pribylovou.  

Pektorová otočila duel s Vlkovskou
Hana Pektorová uspěla v souboji dvou dvacetiletých Češek. Do zápasu sice vstoupila lépe osmá nasazená Veronika Vlkovská, která vyhrála první set 6:3, Pektorová však brala další dvě dějství shodně poměrem 7:5 a kvalifikovala se tak do hlavní soutěže.

Křížová povolila Hájkové jen tři gemy
Souboj sedmnáctileté Kateřiny Křížové s rok starší krajankou Klárou Hájkovou měl naprosto jednoznačný průběh. Prvně jmenovaná duel vyhrála 6:2, 6:1 a může se v moravské metropoli těšit na hlavní soutěž.

Koplová Proeseovou nezaskočila
Zápas proti sedmé nejvýše nasazené ženě kvalifikace má za sebou devatenáctiletá Tereza Koplová. Němku Natalii Proeseovou ale příliš nepotrápila, v obou setech uhrála s favoritkou jen dva gemy.

Finále kvalifikace
Jana Jablonovská (SVK, 879.) [1] - IVANA ŠEBESTOVÁ (-) 6:7 (3), 3:6
Barbora Palcátová (SVK, -) - MARKÉTA PETRUŽELOVÁ (-) 6:1, 6:2
Anna Pribylová (RUS, 993.) [4] - VIKTORIE WOJCÍKOVÁ (-) [WC] 6:1, 6:2
Daniela Vismane (LAT, 1027.) [5] - Nefisa Berberovičová (BIH, -) 7:5, 6:1
VERONIKA VLKOVSKÁ (1225.) [8] - HANA PEKTOROVÁ (-) 6:3, 5:7, 5:7
KATEŘINA KŘÍŽOVÁ (-) - KLÁRA HÁJKOVÁ (-) 6:2, 6:1
Natalia Vajdová (SVK, 936.) [2] - Timea Jarušková (SVK, -) 6:1, 6:3
Natalie Prösová (GER, 1162.) [7] - TEREZA KOPLOVÁ (-) 6:2, 6:2

BTC Cup Brno den po dni:

24.09.2017
BTC Cup Brno 2017: Kvalifikaci rozehraje 14 českých tenistek