Finálové prokletí prolomeno! Wozniacká se na sedmý pokus dočkala

- Jan Vojkůvka

Konečně se Caroline Wozniacká dočkala! Dánská tenistka celou sezonu marně dobývala tenisové trofeje a šestkrát musela odejít z finále v roli poražené tenistky. Na sedmý pokus se ale už mohla začít radovat. V japonském Tokiu obhájila loňské vítězství a po výhře 6:0, 7:5 nad Ruskou Pavljučenkovovou získala titul s pořadovým číslem 26.

V Dauhá, Dubaji, Miami, Eastbourne, Bastadu a Torontu sice s úsměvem, ale také se zklamáním odcházela jako poražená hráčka. Její sedmé letošní finále už konečně přetavila v kýžený titul, kterým prodloužila také svou sérii let, během kterých slavila alespoň jednu trofej. Její šňůra od roku 2008 může pokračovat.

I to byl jeden z důvodů, proč byla po zápase tolik šťastná. Přesto tím nejdůležitějším faktem bylo prolomení finálové smůly, která ji letos tolik trápila. Zatímco v předchozích šesti finále, ve kterých prohrála i s Karolínou Plíškovou či Kateřinou Siniakovou, neuhrála ani set, tentokrát nedovolila Rusce Anastasiji Pavljučenkovové zisk sady.

Navíc nenabídla soupeřce ani jeden brejkbol a její cesta za titulem byla suverénní. v prvním setu nadělila Pavljučenkovové kanára, v tom druhém vyhrála 7:5, když předtím v desátém gemu neproměnila svůj první mečbol a na výhru si musela ještě dvě hry počkat.

S rozzářeným úsměvem poté přítomným divákům řekla, jak velkou úlevou pro ni tento triumf je. „Letos už to bylo mé sedmé finále a bylo čím dál tím těžší vybojovat i poslední vítězství,“ uvedla šestá hráčka světa. „Od začátku jsem byla soustředěná a agresivní a nakonec to šlo tak, jak jsem chtěla,“ usmívala se.

„Jsem šťastná, protože tohle vítězství pro mě moc znamená. Ve finále se mi nedařilo a jsem ráda, že se mi to povedlo zlomit právě tady,“ zářila Dánka. „Do Tokia se vždy vracím moc ráda a za rok to nebude jiné," dodala Wozniacká.